ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansată o campanie de informare privind învățămîntul profesional tehnic

13:01 | 22.06.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 22 iun. /MOLDPRES/. O campanie de informare și promovare a învățămîntului profesional tehnic (ÎPT) cu genericul „Meserie pe plac, viitor asigurat” a fost lansată astăzi la Chișinău de către Ministerul Educației, relatează MOLDPRES.

În cadrul evenimentului, șeful direcției ÎPT a ministerului nominalizat, Silviu Gîncu, a specificat că scopul campaniei este de a informa părinții și elevii despre oportunitățile oferite de învățămîntul profesional tehnic. „În ultimii ani, acest domeniu a fost modernizat cu sprijinul Uniunii Europene și altor parteneri, iar deja în prezent putem vorbi despre studii mai relevante pentru piața muncii, cu echipamente noi, condiții îmbunătățite și alte inovații, care oferă elevilor un start bun în viața profesională cu perspective de angajare asigurate”, a spus Gîncu.

Învățămîntul profesional tehnic reunește în prezent 11 centre de excelență, 32 de colegii și 43 de școli profesionale în care își fac studiile peste 48 mii de elevi. „Doritorii de a-și continua studiile în instituțiile de ÎPT pot alege din peste o sută de profesii și 80 de specialități, inclusiv meserii conexe și cele studiate direct la întreprindere prin sistem dual. Dacă numărul locurilor bugetare este epuizat, elevii pot achita pentru contractul de studii o sumă de la patru mii la nouă mii de lei. Totodată, instituțiile dețin cămine pentru elevi în proporție de 80%. La fel, tinerii care studiază la școlile profesionale pot beneficia de o bursă de la 330 la 490 de lei, iar cei care studiază în colegiile profesionale - de la 600 la 700 de lei”, a afirmat Gîncu.

Începînd cu anul 2014, Ministerul Educației modernizează acest domeniu de învățămînt cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, care a acordat în acest sens un suport de 25 mln de euro. „UE susține modernizarea învățămîntului profesional tehnic, întrucît a fost identificată o criză de specialiști buni în domeniul profesional. Astfel, pentru suplinirea locurilor de muncă s-a decis întreprinderea unor acțiuni concrete privind raportarea ofertelor de studii la piața actuală a muncii”, a menționat șeful adjunct al Secției Operațiuni din cadrul Delegației UE la Chișinău, Marco Gemmer.

Campania „Meserie pe plac, viitor asigurat” se va desfășura în perioada iunie-august curent, fiind organizată de Ministerul Educației, cu susținerea financiară a UE. În cadrul acesteia vor fi prezentate istorii de succes, spoturi video și audio, materiale destinate elevilor de gimnaziu, vor fi organizate evenimente și dezbateri publice despre perspectivele pe care le oferă studiile profesional tehnice.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17004779

img17004779

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!