ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului s-au reunit la primul Forum de eficiență energetică

17:01 | 22.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 22 iun. /MOLDPRES/. Instrumente de eficiență energetică și utilizarea energiei regenerabile au fost abordate astăzi la Forumul ”Eficiența Energetică”, organizat la Chișinău de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova sub patronajul Ambasadei Republicii Italiene în Moldova. La forum au participat antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului, informează MOLDPRES.

Desfășurarea primului forum de eficiență energetică va facilita  implementarea noilor practici europene în acest domeniu și deschide oportunități pentru utilizarea energiei regenerabile în Republica Moldova, a declarat viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu. Potrivit acestuia, Forumul constituie o punte pentru asigurarea securității și durabilității energetice și dezvoltarea parteneriatelor publice în utilizarea energiei regenerabile de către antreprenorii din R. Moldova și cei regionali.

„Utilizarea energiei regenerabile poate soluționa problema asigurării populației cu energie electrică mai ieftină și poate crea noi locuri de muncă în Republica Moldova. Avînd în vedere creșterea tarifelor la gaze și energie termică pentru consumatori, Moldova mai mult ca oricînd ar avea nevoie de dezvoltarea nivelului sectorului eficienței energetice. În perioada 2004-2016, producția de energie din surse regenerabile s-a triplat”, a spus Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei la Chișinău.

Directoarea Camerei de Comerț și Industrie Moldo-Italiane, Cristina Samson, a menționat că Republica Moldova este un stat importator de resurse energetice, iar sectorul eficienței energetice este important pentru țara noastră. De asemenea, ea a specificat că sectorul eficienței energetice reprezintă măsuri de îmbunătățire industrială, implementarea cărora permit optimizarea cantității de energie consumată și produse sau servicii obținute. Iar economisirea energiei înseamnă și economisirea banilor, astfel eficiența energetică este și un sector foarte profitabil.

În prezent în țara noastră sînt implementate mai multe proiecte care au ca obiectiv o trecere graduală la surse alternative de energie, printre care proiectul Energie și Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova și proiectul MoREEFF - facilitatea de finanţare a eficienţei energetice în sectorul rezidenţial din R. Moldova.

Forumul a fost organizat de către platforma de cooperare trans-riverană Business Bridge, o colaborare între Camera de Comerț și Industrie Moldo-Italiană, Camera de Comerț și Industrie de pe malul stîng al Nistrului și Centrul pentru Dezvoltare Socio-Economică și Susținere a Antreprenoriatului Inovațional.

(Reporter: V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17004788

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!