ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O companie chinezească intenționează să construiască în R. Moldova un parc industrial pentru producerea panourilor fotovoltaice

08:48 | 23.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 23 iun. /MOLDPRES/. Compania chineză ”Sinomec” este interesată în realizarea proiectelor investiționale în Republica Moldova în sectoarele energetic, în special segmentul fotovoltaic și energie regenerabilă, infrastructură, agroalimentar etc. O declaraţie în acest sens a fost făcută de președintele companiei Zhu Haixing, în cadrul întrevederii de ieri cu viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al ME a precizat că potrivit președintelui Zhu Haixing, compania ”Sinomec” a luat decizia de a intra pe piața moldovenească în urma unei analize a oportunităților fiscale, economice, vamale și de alt gen, oferite de autoritățile Republicii Moldova investitorilor străini, precum și așezarea geografică avantajoasă a țării noastre, care poate deveni o punte de legătură între China și piața comunitară.

Zhu Haixing a mai menționat că ”Sinomec” intenționează să construiască în Republica Moldova un parc industrial pentru producerea panourilor fotovoltaice și accesoriilor pentru instalarea parcurilor de acest gen, producerea energiei din surse regenerabile ș.a. În context, oficialul chinez a specificat că compania pe care o reprezintă are experiență în realizarea unor asemenea proiecte investiționale în Belarus (investiții de cca 1,7 miliarde USD) și Vietnam (105 milioane USD), care contribuie nu doar la crearea noilor locuri de muncă, dar şi la creșterea veniturilor la buget și exporturilor.

Vicepremierul Octavian Calmîc a salutat decizia Companiei ”Sinomec” de a veni pe piața moldovenească cu proiecte investiționale de anvergură, demonstrînd odată în plus că măsurile adoptate de autoritățile de la Chișinău privind crearea unui mediu atractiv pentru businessul din țară și de peste hotare dau roade, piața noastră devenind tot mai atractivă pentru capitalul străin. ”Interesul tot mai mare al companiilor chineze vizavi de piața moldovenească ne demonstrează că relațiile comercial-economice dintre China și Republica Moldova au un trend ascensiv, care deschide noi oportunități de colaborare bilaterală pe toate dimensiunile”, a precizat ministrul Economiei.

Interlocutorii au convenit asupra unui set de măsuri, care urmează a fi întreprinse în cel mai apropiat timp, în scopul trecerii la proceduri practice privind inițierea și implementarea proiectelor investiționale. Mai mult, s-a convenit examinarea posibilității construcției pînă la finele anului curent a unui parc industrial.

(Reporter A. Mardare, editor A. Răileanu)

img17004793

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!