ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Washingtonul i-a acuzat pe rebelii proruși că intimidează OSCE în Ucraina

10:50 | 23.06.2017 Categorie: Externe

Washington, 23 iun. /MOLDPRES/.Statele Unite ale Americii  i-au acuzat joi pe rebelii proruși din estul Ucrainei că desfășoară o campanie de "violență și hărțuire" față de observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), transmite AFP, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Washingtonul "își exprimă îngrijorarea profundă" în legătură cu această situație, a afirmat purtătoarea de cuvînt a diplomației americane, Heather Nauert, apreciind că rebelii sînt "conduși de Rusia, finanțați de Rusia și antrenați de Rusia".

Un armistițiu între forțele regimului de la Kiev și separatiști urmează să intre în vigoare la sfîrșitul acestei săptămîni, sub observația OSCE.

Mai multe armistiții au fost încălcate pînă în prezent, iar guvernul american îi acuză pe separatiști, și prin extensie Rusia, că îi intimidează pe observatori pentru a masca realitatea de pe teren.

"Îndemnăm Rusia să facă uz de influența sa pentru a pune capăt acestei campanii de intimidare și să-și onoreze angajamentul pentru a asigura un acces liber, complet și în siguranță observatorilor OSCE", a declarat Heather Nauert.

Aproape 600 de observatori ai OSCE sînt însărcinați cu controlul respectării acordului de pace în estul Ucrainei, unde peste 10.000 de persoane și-au pierdut viața de la declanșarea conflictului în aprilie 2014.

Heather Nauert a reamintit că un medic american a fost ucis în în aprilie de explozia unei mine, ceea ce a constrâns OSCE să își limiteze patrularea în regiune.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17004802

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!