ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputaţii au operat modificări la legea cadastrului bunurilor imobile

12:40 | 23.06.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 23 iun. /MOLDPRES/. Informaţiile greşite incluse în cadastrul bunurilor imobile vor fi corectate din contul statului. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi în lectură finală de Legislativ, comunică MOLDPRES.

Modificările operate de deputaţi au drept scop eficientizarea și impulsionarea procesului de corectare a erorilor și înlăturării neconformităților ce țin de înscrisurile în cadastrul bunurilor imobile, erori comise atît la înregistrarea primară a bunurilor, cît și la modificările ulterioare. Proiectul prevede, de asemenea, micșorarea costurilor documentelor necesare pentru înregistrare.

Proiectul de lege vine cu o clasificare a celor mai frecvente erori comise în cadrul privatizării şi care vor fi rectificate din contul statului: erori la măsuri geodezice, la proiectare, la identificarea bunului imobil, la transpunerea proiectului de organizare a teritoriului şi erori la perfectarea titlurilor de autentificare a dreptului deținătorului de teren și întocmirea materialelor pentru înregistrare.

De asemenea, actul stabileşte că în următoarea perioadă întreprinderile care execută lucrări cadastrale vor fi responsabile de acumularea, evidența, păstrarea și predarea rapoartelor tehnice în original al lucrărilor cadastrale executate. La dizolvarea întreprinderii, arhiva rapoartelor tehnice va fi oferită Fondului Arhivistic al Republicii Moldova în modul stabilit de lege.

Potrivit datelor Guvernului, nu există o statistică a erorilor admise la înregistrarea bunurilor în cadastrul bunurilor imobile, însă ultimele estimări arată că pe parcursul anilor 2008-2011 au fost corectate peste 100 mii de erori.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17004814

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!