ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Instruirea străinilor în instituţiile de învăţămînt din R. Moldova se va face în baza unui nou Regulament

15:16 | 23.06.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 23 iun. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, Regulamentul cu privire la studiile străinilor în instituţiile de învăţămînt din Republica Moldova. Noile prevederi vor contribui la sporirea atractivității sistemului naţional de educație pentru cetățenii străini și îmbunătățirea calităţii serviciilor educaţionale prestate, informează MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, documentul aprobat reglementează organizarea studiilor persoanelor din alte state, fiind stabilită într-un mod detailat procedura de admitere a cetățenilor străini în instituţiile de învăţămînt general şi profesional tehnic. În acest sens, în vederea eficientizării procedurii de înmatriculare, a fost redus numărul documentelor care urmează a fi prezentate Ministerului Educației.

De asemenea, Regulamentul stabilește condițiile de admitere în învăţămîntul superior din Republica Moldova pentru ciclurile de licenţă, master şi doctorat și reglementează procedura de realizare a transferului studenţilor străini, atît de la instituţii de învăţămînt din străinătate, cît şi în interiorul ţării. Cetățenii altor state vor putea opta pentru programe de studii în limba română sau limbile de circulaţie internaţională autorizate, admiterea fiind condiţionată de promovarea unui test de cunoştinţe de limbă.

Conform Regulamentului, instituţiile de învăţămînt care prestează servicii educaţionale străinilor vor fi responsabile pentru organizarea calitativă a procesului de instruire, autenticitatea şi veridicitatea actelor din dosarele străinilor prezentate Ministerului Educației, familiarizarea persoanelor admise la studii cu legislaţia care vizează regimul străinilor în Republica Moldova și prezentarea anuală a rapoartelor statistice privind numărul de străini înmatriculaţi.

În prezent, 4369 de străini din 52 de state ale lumii sînt înmatriculați în instituțiile de învățămînt din Republica Moldova.

img17004834

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!