ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oferta premierului Theresa May riscă să agraveze situația europenilor în Marea Britanie

16:46 | 23.06.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 23 iun. /MOLDPRES/. Propunerile premierului britanic Theresa May cu privire la drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie după ieșirea acestei țări din Uniunea Europeană sînt sub așteptările noastre și riscă să agraveze situația europenilor de pe teritoriul britanic, a avertizat vineri președintele Consiliului European, Donald Tusk, la finalul Summitului UE desfășurat joi și vineri la Bruxelles, potrivit AFP și DPA, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

''Prima mea impresie este că oferta Regatului Unit este sub așteptările noastre. Drepturile cetățenilor sînt prima prioritate a UE cu 27 de membri în negocierile cu Regatul Unit, care s-au deschis oficial luni, la Bruxelles'', a subliniat Tusk într-o conferință de presă după reuniunea liderilor statelor membre ale UE.

La rîndul său, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a estimat că oferta Londrei constituie „un pas, dar acest pas nu este suficient”.

El a adăugat că nu își poate imagina ca în supravegherea respectării drepturilor cetățenilor UE în perioada post-Brexit să nu fie implicată Curtea de Justiție a UE.

Premierul britanic Theresa May a afirmat vineri că oferta adresată cu o zi în urmă la summitul de la Bruxelles cu privire la drepturile cetățenilor Uniunii Europene de a locui în Marea Britanie după Brexit este una „foarte corectă și foarte serioasă”, detalii suplimentare urmînd să fie prezentate de guvernul său pe 26 iunie.

''Noaptea trecută am fost foarte încîntată să pot prezenta ceea ce este o ofertă foarte corectă și foarte serioasă pentru cetățenii Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie, iar guvernul va prezenta propuneri mai detaliate luni. Vreau să-i asigur pe toți acei cetățeni ai UE care se află în Marea Britanie, care și-au construit viețile și căminele în Marea Britanie, că niciunul nu va trebui să plece. Nu vom vedea familii despărțite'', le-a declarat Theresa May reporterilor, înaintea celei de-a doua zile a summitului de la Bruxelles.

Potrivit unei surse guvernamentale citate de Reuters, Londra propune concret acordarea unui „statut definitiv” cetățenilor UE, oferind dreptul la o ședere permanentă, cu condiția ca ei să fi trăit cinci ani în Marea Britanie. Oferta include tratament egal cu cetățenii britanici, în ceea ce privește îngrijirile medicale, educația, ajutoarele sociale și pensiile, potrivit Reuters.

Acordul trebuie să fie „reciproc”, pentru a oferi aceleași garanții britanicilor care locuiesc într-unul din celelalte 27 de state membre ale UE, a adăugat sursa guvernamentală, iar Londra speră să găsească un acord în acest sens „cît mai repede posibil”.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!