ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe localităţi din ţară vor beneficia de servicii de calitate datorită implicării migranților

10:13 | 25.06.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. Peste 200 de mii de persoane din 23 de localități vor beneficia de proiecte de îmbunătățire a infrastructurii locale și de condiții mai bune de viață, datorită implicării băștinașilor. Acestea urmează să fie realizate în cadrul campaniei „Dezvoltăm cu drag ACASĂ”, lansată săptămîna curentă sub egida Programului „Migraţie şi dezvoltare locală” (MiDl), comunică MOLDPRES.

Proiectele vor fi implementate în 18 sate şi 5 oraşe din ţară, pentru care va fi valorificată suma de 792 mii de dolari SUA. Din aceasta, 118,6 mii de dolari SUA constituie donaţia migranţilor. Totodată, aproximativ 214 mii de dolari SUA au fost oferite de autoritățile locale, iar 460 de mii de dolari – de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în R. Moldova, prin intermediul proiectului MiDl, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Cele 23 de proiecte au fost selectate în urma consultărilor cu locuitorii și băștinașii. Pentru a asigura transparența, primăriile informează activ populația despre valorificarea fondurilor prin rețelele de socializare, ședințe on-line, panouri informative și comunicate de presă.

„Aceste proiecte realizate cu susţinerea băştinaşilor şi autorităţilor locale sînt un prim exemplu că este posibil să fie schimbate lucrurile acasă. Majoritatea comunităţilor sînt la o etapă avansată de implementare a proiectelor locale. Am dat start campaniei „Dezvoltăm cu drag ACASĂ” pentru a arăta forţa de schimbare pe care o au oamenii dacă îşi unesc eforturile cu drag pentru acasă”, a afirmat Olesea Cazacu, manager al proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală”.

Potrivit unui comunicat PNUD, în satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia, grație mobilizării băştinaşilor care au contribuit cu peste 7,8 mii de dolari, a fost reparată o porțiune de drum de 1,2 km. În satul Selemet din acelaşi raion va fi construită o hală ecologică care va înlocui piaţa locală neautorizată.

Pe parcursul verii curente, campania „Dezvoltăm cu drag ACASĂ” prevede lansări de proiecte de iluminare şi amenajare în satul Scoreni, raionul Străşeni, în oraşul Ialoveni, deschiderea unui apeduct în satul Slobozia Mare, raionul Cahul ş.a.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17004870

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!