ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova a fost marcată Ziua Naţională a Portului Popular

12:57 | 25.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. Cea de-a doua ediţie a Zilei Naţionale a Portului Popular s-a desfăşurat astăzi la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, precum şi în întreaga ţară, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, scopul sărbătorii este valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor din țară, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.

În cadrul ceremoniei de inaugurare, ministrul Culturii, Monica Babuc, a menţionat că nu este întîmplător faptul că Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost ales drept locaţie pentru desfăşurarea acestei sărbători, deoarece aici se păstrează cea mai bogată colecţie de costume populare, un adevărat tezaur naţional.

Oficialul a adus un omagiu marilor personalităţi ale neamului, care au clădit cuvînt cu cuvînt ceea ce înseamnă identitate naţională. Ziua Naţională a Portului Popular, a precizat Monica Babuc, a fost salutată  de la prima ediţie de către scriitorul Ion Druţă, ea însemnînd, de fapt, revenirea la valorile noastre naţionale, la costumul autentic şi la istoria noastră adevărată.

În mesajul său de salut, Karen R. Hilliard, director USAID Moldova, a subliniat, între altele, că guvernul SUA este alături de R. Moldova pentru a promova patrimoniul cultural şi turismul în această ţară.

La rîndul său, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Petru Vicol, a prezentat oaspeţilor şi participanţilor o expoziţie alcătuită din 36 de costume populare din zonele de sud, centru şi nord ale ţării, unele dintre care au o vechime de peste 200 de ani. Potrivit sursei citate, instituţia dispune de circa 3000 de piese ce ţin de portul popular.

A urmat Parada Portului Popular, după care participanţii la eveniment au vizitat expoziţiile etalate. În faţa celor prezenţi au  evoluat: Ansamblul de cîntece şi dansuri populare „Fluieraş”, colectivele artistice: „Rodoliubie”, „Cadînja”, „Vălenașii” din s. Văleni, r-nul Cahul, „Șezătoare” din or. Criuleni, Corul popular din Tvardița, „Soacrele” din s. Ciobalaccia, r-nul Cantemir, ansamblul de muzică și dans polonez din or. Glodeni, baletul Black and White, Geta Burlacu și Jazz Orchestra Academiei de Teatru, Muzică și Arte Plastice, sub conducerea lui Petru Haruță.

Tot astăzi, Ziua Naţională a Portului Popular a fost sărbătorită  în oraşul Bălţi, în raioanele Cahul, Drochia, Donduşeni, Făleşti, Hînceşti, Orhei, Rîşcani, Sîngerei şi în alte localităţi ale ţării.

Cea de-a doua ediţie a Zilei Naţionale a Portului Popular a fost organizată de Ministerul Culturii în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Uniunea Meşterilor Populari și Casa portului popular „Casa Cristea”, Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida).

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17004878

img17004878

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!