ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland

16:41 | 26.06.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 26 iun. /MOLDPRES/. În cadrul vizitei oficiale la Strasbourg, Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

Cu această ocazie, interlocutorii au efectuat un schimb de opinii pe marginea chestiunilor actuale ce ţin de cooperarea Republicii Moldova cu Consiliul Europei (CoE). Au fost discutate proiectele prioritare ale Planului de acţiuni al CoE pentru R. Moldova 2017-2020, lansat la 31 mai 2017, la Chișinău. De asemenea, a fost analizat Cadrul de cooperare programatică CoE-UE pentru țările Parteneriatului Estic (2015-2017) care este sincronizat cu prevederile Acordului de Asociere RM-UE. 

În context, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a apreciat eforturile Guvernului Republicii Moldova orientate spre realizarea activităţilor de identificare a resurselor financiare suplimentare, facilitarea dialogului cu statele donatoare şi prioritizarea proiectelor de asistenţă incluse în noul Plan de acțiuni. 

A fost, de asemenea, apreciată pozitiv inițiativa organizării Open Day Moldova în toamna anului 2017, la Strasbourg. 

Un alt subiect abordat de oficiali în cadrul discuţiilor se referă la reforma sistemului electoral. Astfel, Premierul a apreciat cooperarea și asistența Comisiei de la Veneţia şi a declarat că va fi asigurat dialogul continuu pe marginea acestui proiect de lege: „Vom analiza atent toate recomandările Comisiei de la Veneția și vom implementa soluțiile identificate. Colegii din instituțiile naționale responsabile vor continua lucrul împreună cu experții Comisiei pe marginea recomandărilor, pentru a asigura o lege bună finală”. 

Cu referire la procesul de reglementare a conflictului transnistrean interlocutorii au salutat proiectele măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale rîului Nistru. De asemenea, a fost evocată preocuparea Guvernului vizavi de situația școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

La rîndul său, Secretarul General Jagland, a subliniat necesitatea acordării unei atenții prioritare asupra reformei justiției și luptei împotriva corupţiei, asigurînd autorităţile Republicii Moldova de sprijinul plenar al Consiliului Europei în acest sens.

img17004905

img17004905

img17004905

img17004905

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!