ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

AIPA a lansat campania de primire a cererilor de subvenționare pentru anul 2017

10:48 | 27.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 27 iun. /MOLDPRES/. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a lansat astăzi campania de primire a cererilor de subvenționare pentru anul 2017. Suma disponibilă pentru subvenționare este de 565 milioane de lei, a anunțat într-o conferință de presă Nicolae Ciubuc, directorul AIPA, informează MOLDPRES.

”Este un proces multașteptat de producătorii agricoli, în condițiile în care, din păcate, și în acest an s-a întîrziat cu aprobarea politicii de subvenționare. Într-un final, acest lucru s-a realizat, iar astăzi dăm startul acestui proces care va continua pînă la 31 octombrie 2017”, a anunțat Nicolae Ciubuc.

Întîrzierea cu aprobarea regulamentului a fost legată de intrarea în vigoare a Legii privind principiile de subvenționare, care stabilește politicile în domeniu pentru următoarea perioadă, ridicarea la nivel de lege a măsurilor de sprijin. ”Fondul Național de dezvoltare agricolă și a mediului rural reprezintă cel mai consistent fond finanțat de stat”, a menționat directorul AIPA. El a adăugat că mărimea Fondului este stabilită în mărime de 900 milioane de lei, însă după achitarea datoriilor pentru anul precedent, finalizată în luna martie, suma disponibilă este de 565 milioane de lei, care ”va acoperi toate solicitările”.

Nicolae Ciubuc a mai punctat că în baza noii legi, Regulamentul urmează să fie implementat pe o perioadă de cinci ani, ce oferă o previzibilitate și claritate a procesului de subvenționare.

Mărimea sprijinului financiar acordat unui producător agricol în cadrul unui an de subvenționare, cumulativ pe toate măsurile de sprijin, nu va depăși suma de trei milioane de lei, iar pentru grupurile de producători plafonul va fi în limita de 4,5 milioane de lei. Agricultorii care vor solicita un sprijin de 500 mii de lei vor trebui să prezinte un plan de afaceri și un certificat ce atestă participarea la cursul de instruire. Mărimea subvențiilor pentru toate categoriile de agricultori nu va depăși 50 la sută din costul investițiilor.

Statul va sprijini prin subvenții construcția de sere, formarea plantațiilor multianuale, procurarea tehnicii agricole, sectorul zootehnic, agricultura ecologică. O noutate o reprezintă subvenționarea promovării produselor pe piețele de desfacere, precum și dezvoltarea pensiunilor agroturistice rurale, dar și crearea sau extinderea unităților meșteșugărești. Vor fi stimulate afacerile femeilor și femeilor antreprenori.

Noul regulament de subvenționare prevede implementarea unui nou sistem de monitorizare a rezonabilității costurilor investițiilor, în vederea neadmiterii majorării artificiale a investiției și prevenirea fraudelor.

”Ne așteptăm la un număr destul de mare de cereri din partea producătorilor agricoli și dăm toate asigurările că vom aplica aceleași principii de tratament egal, de respectare a tuturor cerințelor și asigurarea eficienței, corectitudinii și transparenței gestionării Fondului Național de dezvoltare a agricolă și a mediului rural”, a asigurat Nicolae Ciubuc, directorul AIPA.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17004921

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!