ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM va desfășura consultări publice asupra introducerii monedelor de 1 și 2 lei

14:08 | 27.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 27 iun. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei (BNM) a demarat astăzi consultările publice privind conceptul monedelor de 1 și 2 lei, pe care instituția financiară intenționează să le introducă în circulație. Consultările vor dura pînă pe 4 august 2017, informează MOLDPRES.

Viceguvernatorul BNM, Ion Sturzu, a declarat după seminarul cu tema „Circulația monetară. Introducerea monedelor cu valorile nominale de 1 leu și de 2 lei” că cele mai bune schițe vor fi selectate de o comisie a Băncii Naționale, vor fi premiate și ar putea să apară pe viitoarele monede.

„Am decis trecerea la această monedă pentru că în țara noastră vin mulți turiști și este obiceiul de a păstra o monedă din țara în care ai fost, de aceea este important ca noua monedă să ne reprezinte. Ne-am propus să demarăm consultări publice cu cetățenii. Acestea vor dura pînă la 4 august și vor fi sub forma unor schițe din domenii relevante cu argumentarea tematicii. Schița trebuie să fie pe o foaie de A4, cu descrierea detaliată a ceea ce reprezintă designul. Ulterior, o comisie formată din persoane din diferite domenii și colaboratorii BNM le vor analiza. Se vor identifica șase schițe, iar autorii vor fi premiați”, a spus viceguvernatorul.

Premiile pentru învingători vor fi monede de argint „20 de ani de la fondarea monedei moldovenești”, „1900 de ani de la înființarea Columnei lui Traian” și moneda de argint „Cetatea Soroca”.

Anterior, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a menționat că introducerea monedelor de 1 leu și 2 lei este o recomandare din partea Fondului Monetar Internațional. Monedele au un grad de securitate mai înalt decît bancnota de 1 leu aflată în circulație.

„Am observat că bancnotele de 1 leu se uzează foarte repede și ciclul lor de viață este foarte mic. Nu respectă foarte multe criterii de securitate, iar pentru a emite bancnote cu nivel de securitate mai mare, acestea sînt prea ieftine ca valoare nominală ca să facem acest lucru. Una din soluții, una din recomandările FMI pentru securitatea monedei naționale, ar fi introducerea uneia cu un nominal de 1 leu sau chiar de 2 lei, pentru că nici nu există astăzi o diviziune de 2 lei. Dar este doar un proiect, sper să discutăm în această vară conceptual și dacă vedem că este unul viabil, vom merge înainte”, a spus Cioclea.

Bancnota de 1 leu va circula concomitent cu moneda de 1 leu, pînă la epuizarea acestora.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17004930

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!