ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii ar putea emite Cod Portocaliu de caniculă pentru următoarele zile

14:46 | 27.06.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 27 iun. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) ar putea anunţa în următoarele zile Cod Portocaliu de caniculă, dacă temperaturile vor depăşi ziua 37-38 de grade Celsius, comunică MOLDPRES.

Solicitat de Agenţie, Ghenadie Roşca, şeful Centrului prognoze meteo în cadrul SHS, a informat că anunţarea unui eventual Cod Portocaliu de caniculă va fi determinată de valorile termice din următoarele zile. “Dacă indicii termometrelor vor depăşi 37-38 grade Celsius, cum se aşteaptă, pe o suprafaţă de cel puţin 30% din teritoriul ţării, atunci este posibil să fie anunţat Cod Portocaliu de caniculă”, a precizat Roşca.

Referindu-se la posibilitatea căderii ploilor cu grindină, responsabilul de la SHS a afirmat că acest fenomen depinde de temperaturile de la înălţime, de la sol, precum şi de umiditatea aerului. “Cu cît mai mare e nivelul de umiditate atmosferică, cu atît e mai mare riscul să cadă grindină. Ultimele prognoze nu semnalează asemenea pericole, însă situaţia se poate schimba”, a relevat Ghenadie Roşca.

Potrivit specialiştilor, în cazul Codului Portocaliu condiţiile meteorologice prezintă pericol real, sînt prognozate fenomene primejdioase de intensitate mare (vijelie, averse, descărcări electrice, grindină, caniculă, risc de inundaţii etc.), care pot influenţa negativ activităţile socio-economice şi pot cauza daune materiale substanţiale şi victime omeneşti. Datele Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că o temperatură record pe timp de vară a fost înregistrată în august 2012, cînd termometrele au indicat 42,4 grade Celsius.

Contactată de MOLDPRES, Diana Ţuţu, ofiţer de presă la Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (SPCSE), a informat că de astăzi salvatorii au început să instaleze puncte de reabilitare anticaniculă. “Corturile urmează să fie instalate în toate sectoarele capitalei, la Cahul, Bălţi, în UTA Gagauz-Yeri, alte localităţi, şi vor funcţiona între orele 11.00-18.00. Oamenii care se vor simţi rău pe arşiţă vor putea beneficia de apă şi ajutor medical calificat”, a specificat Diana Ţuţu.

Totodată, reprezentantul SPCSE a amintit despre pericolul excepţional de incendii şi a atenţionat populaţia să respecte regulile de securitate antiincendiară, iar adulţii să aibă grijă de minorii care merg la scăldat.  

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img17004936

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!