ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Obligația Consiliului Superior al Magistraturii de a verifica condițiile pentru ridicarea imunității judecătorului a fost declarată constituţională

11:00 | 28.06.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 28 iun. /MOLDPRES/. Curtea Constituţională (CC) a declarat drept constituţională obligația Consiliului Superior al Magistraturii de a verifica condițiile pentru ridicarea imunității judecătorului, informează MOLDPRES.

Sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului 23 din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii a fost depusă în 2017 de către avocații Vasile Foltea şi Gheorghe Ulianovschi.

Potrivit deciziei magistraţilor, independenţa judecătorilor este o garanţie împotriva presiunilor exterioare în luarea deciziilor, fiind justificată de necesitatea de a permite judecătorilor să-şi îndeplinească rolul lor de gardieni ai drepturilor şi libertăţilor omului.

Curtea a reținut că, de regulă, o condiție sine qua non pentru pornirea urmăririi penale, reţinerea, aducerea silită, arestarea sau percheziţia judecătorului este acordul Consiliului Superior al Magistraturii. În același timp, magistraţii au specificat că prevederile actuale ale legii exclud posibilitatea Consiliului Superior al Magistraturii de a aprecia calitatea şi veridicitatea materialelor prezentate de către Procurorul General. Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii este limitat și constrîns să purceadă la o încuviinţare quasi-automată a pornirii urmăririi penale sau a efectuării acțiunilor de urmărire penală în privinţa judecătorilor.

Conform deciziei CC, o atare situaţie conduce în mod evident la diminuarea importanţei acordului Consiliului Superior al Magistraturii, care, de fapt, constituie o condiţie specială prevăzută de lege şi are natura juridică a unui act-condiţie pentru pornirea urmăririi penale sau efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința judecătorului. 

Totuşi, exprimîndu-şi acordul sau refuzul privind pornirea urmăririi penale, Consiliul Superior al Magistraturii are dreptul şi obligaţia de a aprecia materialele prezentate de către organul de urmărire penală, însă fără a formula concluzii asupra vinovăţiei judecătorului.

Hotărîrea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img17004959

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!