ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Teatrul Naţional „M. Eminescu” a avut loc o serată omagială consacrată scriitorului italian Luigi Pirandello

09:00 | 29.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 iun. /MOLDPRES/. O serată omagială cu genericul „Luigi Pirandello - 150 de ani de la naştere”, consacrată cunoscutului dramaturg, romancier, poet și eseist italian, laureat al Premiului Nobel pentru literatură pe anul 1934, a avut loc ieri seară la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ambasada Italiei în Republica Moldova.

Prezent la manifestare, Ambasadorul Italiei la Chişinău, Valeria Biagiotti, a menţionat că acum 150 de ani, la 28 iunie 1867, s-a născut la Agrigento, în Sicilia, Luigi Pirandello, scriitor şi dramaturg, „un autor extraordinar, iniţiatorul unui nou mod de înţelegere a teatrului, care a avut o influenţă decisivă asupra dramaturgiei secolului douăzeci”.

„Răposatul Mattia Pascal”, „Unul, nici unul şi o sută de mii”, „Şase personaje în căutarea unui autor”, sînt doar cîteva din operele sale cunoscute în toată lumea, care l-au ajutat să obţină Premiul Nobel în 1934. „Pentru a celebra această aniversare importantă, ne-am imaginat un eveniment care ar uni muzica şi extrase din operele sale celebre”, a subliniat Valeria Biagiotti.

Potrivit diplomatului italian, aceasta este prima serată din cele pe care Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” le va dedica lui Pirandello, avînd în vedere că pe parcursul stagiunii viitoare va fi reprezentată una dintre operele sale cele mai cunoscute „Omul, Bestia şi Virtutea”, în regia lui Andreea Battistini.

În cadrul seratei, Orchestra de Cameră a Teatrului Național (dirijor Serghei Racenco) a prezentat  un concert de muzică italiană, iar actorii teatrului - fragmente (eseuri, aforisme, versuri) din creaţia omagiatului, precum şi o secvenţă din spectacolul „Omul, Bestia şi Virtutea”, jucat în italiană cu inserţiuni în română.

Luigi Pirandello s-a născut în 1867 în Sicilia, la Girgenti (azi Agrigento) într-o familie înstărită. Tatăl, antreprenor al unor mine de sulf, și-ar fi dorit ca fiul să intre în afaceri, dar Luigi este atras de literatură; își începe studiile universitare la Facultatea de litere a Universității din Palermo, de unde se transferă la Universitatea din Roma (1888) pentru ca din 1889 să-și continue studiile în Germania, la Bonn, susținîndu-și în limba germană teza de licență cu un subiect de dialectologie italiană (1891). În 1889, publică la Palermo prima culegere de versuri, „Răul vesel”. În 1898, fondează revista „Ariel”, unde publică prima piesă de teatru.

În 1923, a fondat „Teatro d'Arte di Roma", a fost invitat în SUA, unde Teatrul "Fulton" din New York se va numi vreme de trei luni "Pirandello's Theatre". A efectuat turnee în Anglia, Franța, Germania, Argentina și Brazilia. După cărțile lui s-au făcut filme, cel mai cunoscut fiind „Așa cum mă vrei tu”, cu Greta Garbo. În 1934, a fost distins cu Premiul Nobel pentru literatură. S-a stins din viaţă la 10 decembrie 1936, la Roma, Italia.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17004991

img17004991

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!