ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Lică Sainciuc a marcat cea de-a 70-a aniversare

08:57 | 29.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 iun. /MOLDPRES/. Artistul plastic Lică Sainciuc, arhitect, grafician și istoric de artă, deținător al Ordinului de Onoare, a împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 29 iunie 1947 în orașul Chișinău, în familia artiștilor plastici Valentina Rusu-Ciobanu și Glebus Sainciuc. În 1971, Lică Sainciuc a absolvit Facultatea de Arhitectură a Institutului Politehnic din Chișinău (astăzi – Universitatea Tehnică a Moldovei). Din 1972 activează în domeniul picturii de șevalet și al artei teatral-decorative.

A elaborat scenografia pentru spectacolul ”Ivan Turbincă”, Teatrul Republican de Păpuși ”Licurici”,  apoi scenografia la spectacolele ”Această copilărie îndepărtată”, Teatrul ”Luceafărul”, piesă semnată de Serafim Saka, inspirată din creația lui Ion Creangă, ”Iorgu de la Sadagura” de Vasile Alecsandri, ”Păsările tinereții noastre” de Ion Druță, ambele montate la Teatrul ”Vasile Alecsandri” din Bălți. De asemenea, a semnat scenografia la cîteva pelicule cinematografice.

Lică Sainciuc este autorul cărților ”Povestea celor Trei Urși” (2008, adaptare după lucrarea lui Robert Southey), ”Chișinăul pe timpul lui Pușkin cu 333 de intersecții de Lică Sainciuc” (2011), ”Enciclopedia P. Guitz” (2014), ”Chișinăul ascuns sau o încercare de resuscitare a memoriei unui oraș” (2014), ”Cenușăreasa” (2015, adaptare), ”Scufița roșie” (2015, adaptare) etc.

A ilustrat peste 100 de cărți semnate de Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, Petru Cărare, Ion Creangă, Constantin Dragomir ș.a., inclusiv primul Abecedar cu grafie latină de după 1989.

Lică Sainciuc a fost distins cu mai multe premii în cadrul diverselor ediții ale Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret: Premiul ”Cartea anului” pentru ”Enciclopedia  P. Guitz” (2007), Premiul ”Igor Vieru” pentru întreaga activitate în domeniul ilustrației de carte pentru copii (2010), Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova pentru cea mai bună prezentare grafică a cărții ”Melc, melc, codobelc” (2011). În 2010, pictorul Lică Sainciuc a fost distins cu ”Ordinul de Onoare”.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17004992

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!