ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Interpretul Ion Rață își sărbătorește cea de-a 50-a aniversare

10:19 | 29.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 iun. /MOLDPRES/. Interpretul de muzică ușoară Ion Rață, membru al formației ”Catharsis”, Artist Emerit al Republicii Moldova, a împlinit astăzi 50 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 29 iunie 1967 în satul Vîșcăuți, raionul Orhei. După absolvirea școlii medii din satul natal (1984), a urmat studiile la Școala Pedagogică din Orhei. În anii 1990-1995, și-a făcut studiile la Institutul de Arte din Chișinău (astăzi – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), Facultatea ”Artă teatrală”, specialitatea ”Regie estradă și manifestări teatralizate”.

În 1990, împreună cu Mihai Budurin, coleg de facultate, formează duetul ”Remediu contra plictis”. Devenind membri activi ai Asociației Folkiștilor din R. Moldova. Au luat premii la diverse festivaluri de muzică folk din țară și de peste hotare. În 1993, Ion Rață a fost angajat în calitate de actor la Teatrul Poetic ”Alexei Mateevici” din Chișinău, unde și-a încercat puterile în domeniul muzicii și în cel actoricesc. 

În anul 1997, Ion Rață constituie împreună cu Mihai Budurin formația de muzică folk ”Catharsis”, înregistrînd CD-urile: ”Ce timp frumos”, ”Anul 2000”, ”Vino în al nouălea cer” etc. Are piese interpretate și singur: ”Întîmplarea”, ”Fată dragă”, ”Dorul de frați”, ”Așteptarea”, ”În inima mea”, ”Poiana mea” ș.a. A susținut concerte în România, Germania, Portugalia, Rusia, Ucraina, SUA, Azerbaidjan, Kazahstan și în alte țări. Piesele interpretate de el au sînt scrise pe versurile poeților Mihai Eminescu, Dumitru Matcovschi, Adrian Păunescu, Tudor Arghezi, Andrei Vartic ș.a.

În decembrie 2010, Ion Rață și Mihai Budurin au fost distinși cu titlul onorific ”Artist Emerit al Republicii Moldova”. În 2014, Ion Rață a primit premiul ”Potcoava de aur” pentru piesa ”Dorul de frați”.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17005000

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!