ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunitatea Energetică susține dezvoltarea și implementarea proiectelor energetice în Republica Moldova

16:38 | 29.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 29 iun. /MOLDPRES/. Comunitatea Energetică susține inițiativa Republicii Moldova de a obține suport pentru extinderea finanțării nerambursabile a proiectelor de interconectare energetică pentru a diminua din impactul negativ asupra tarifelor la consumatorii finali, a declarat astăzi viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu după întrevederea la Viena cu Janez Kopač, director al Secretariatului Comunității Energetice, informează MOLDPRES.

Comunitatea Energetică va susține urgentarea asistenței pe dimensiunea metodologii și tarife de intrare-ieșire pe domeniul gazelor naturale și energiei electrice pentru a facilita clarificarea mecanismelor de recuperare a investițiilor în interconexiuni și a impactului asupra tarifelor la consumatorii finali.

Cu suportul Secretariatului Comunității Energetice vor fi studiate mecanismele de recuperare a investițiilor în proiectele de dezvoltare a infrastructurii (tarif unic, fonduri de securitate energetică, plăți în cadrul obligațiilor de serviciu public) conform practicilor UE și mondiale, a menționat viceministrul Economiei.

Comunitatea Energetică a fost înființată în 2005 prin Tratatul de instituire a Comunității Energetice și este o organizație internațională preocupată de dezvoltarea politicilor energetice. Uniunea Europeană este parte la Tratatul de instituire a Comunității Energetice. Orice stat membru al UE poate obține statutul de participant al acestei Organizații. În prezent, 20 de state membre ale UE au statut de participant. Republica Moldova este parte la TCE din 1 mai 2010.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!