ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O conferinţă internaţională consacrată medierii a avut loc la Istanbul

14:58 | 03.07.2017 Categorie: Externe

Ankara, 3 iul. /MOLDPRES/. Ediţia a IV-a a conferinţei privind medierea, intitulată “Val în Diplomaţie, Acţiune în Mediere” a avut loc la 30 iunie la Istanbul, Turcia, comunică MOLDPRES.

La eveniment au participat experţi, diplomaţi şi savanţi din mai multe ţări. În discuţie au fost puse subiecte ce ţin de mediere, în calitate de metodă de prevenire şi rezolvare a conflictelor.

Pe ordinea de zi au fost incluse două chestiuni ce ţin de potenţialul de mediere la toate fazele unui conflict, de la prevenire şi soluţionare, pînă la implementarea acordului de pace. A doua chestiune cheie a vizat aplicarea unor modele pentru o mai bună utilizare a medierii în calitate de instrument de prevenire, în contextul în care prejudecăţile politice, etnice, religioase creează un mediu de ostilitate. Ultimul subiect a fost deosebit de pertinent, întrucît există tendinţe de creştere a numărului de atacuri împotriva musulmanilor.

La eveniment a fost prezent şi ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turce, Mevlüt Çavuşoğlu. Oficialul a menţionat că ”problema medierii este deosebit de relevantă, deoarece am ajuns, cu tristețe, să fim martori ai unor tendințe extreme în diverse forme de animozități politice, sociale și religioase”.

“Creșterea numărului de atacuri împotriva musulmanilor și a migranților este un caz elocvent. Prevenirea este crucială. Cu toate acestea, prevenirea ar fi posibilă numai atunci cînd societățile recunosc și învață să respecte diferențele și să se angajeze în dialog și interacțiuni autentice. Cred că mediatorii care sînt bine echipați cu codurile culturale de comportament într-o anumită situație de conflict pot atinge un succes remarcabil. Pentru aceasta, trebuie să pregătim mai mulți mediatori, inclusiv în rîndul tinerilor, încurajînd în același timp mai multe femei în acest sens și echipîndu-le cu instrumentele potrivite. Provocările noastre de a face pacea o realitate de necontestat la nivel global sînt imense. Cu toate acestea, ar trebui să vedem oportunitățile din cadrul acestor provocări. Disponibilitatea și dorința comunității internaționale de a-și consolida capacitatea în rezolvarea pașnică a conflictelor, inclusiv medierea, trebuie să fie o prioritate. Turcia abordează concilierea într-un cadru de interdependență a sferelor umanitare și de dezvoltare. În acest an, Turcia a devenit din nou cea mai generoasă națiune din lume în ceea ce privește asistența umanitară per cap de locuitor”, a spus Çavuşoğlu.

Potrivit experţilor, statutul medierii a crescut semnificativ la nivel global după ce a fost creat, la propunerea Turciei, Grupul prietenilor medierii. Grupul are în prezent 53 de membri, dintre care 48 de state şi cinci organizaţii internaţionale. Experţii au atestat că grupul a devenit platforma  principala din cadrul ONU de promovare a medierii. Acesta a iniţiat adoptarea a patru Rezoluţii de la Adunarea Generală a ONU, care pun bazele pentru dezvoltarea cadrului normativ şi conceptual de mediere. Grupul a contribuit şi la apariţia Ghidului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Mediere Eficientă din 2012, document fundamental pentru cei care practică şi studiază medierea.

Anterior Secretarul General ONU, Antonio Guterres, şi-a exprimat disponibilitatea să dezvolte în continuare capacitatea de suport pentru mediere a Naţiunilor Unite şi a precizat că Turcia este poziţionată în vecinătatea unei regiuni vaste unde persistă conflicte îngheţate şi acute îşi îndeplineşte misiunile de mediere cu brio.

Turcia a găzduit la Istanbul conferinţe privind medierea din anul 2012 şi este considerată drept cea mai generoasă ţară în ce priveşte asistenţa umanitară pe cap de locuitor. Aceste conferinţe sînt menite să reunească practicieni şi savanţi din domeniul prevenirii conflictelor şi activităţilor de mediere. Scopul acestor întruniri este promovarea sinergiilor dintre teorie şi practică şi contribuţia la creşterea razei de acţiune şi eficienţă a eforturilor de mediere ale comunităţii internaţionale.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17005126

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!