ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Membrii Consiliului de Integritate au cerut SIS să ofere informații despre agenții sovietici ai serviciilor secrete

10:53 | 04.07.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. Membrii Consiliului de Integritate au solicitat Parlamentului, Guvernului şi Ministerului Justiţiei să opereze modificări în legislaţie pentru a debloca procedura de alegere a conducerii Autorității Naționale de Integritate /ANI/, stopată după ce Serviciul de Informații și Securitate /SIS/ a refuzat să comunice dacă candidaţii la aceste posturi au colaborat sau nu cu serviciile secrete, informează MOLDPRES.

În cadrul şedinţei de ieri, membrii Consiliului de Integritate au pus în discuţie răspunsul primit din partea SIS care trebuia să ofere informaţii dacă candidaţii la conducerea ANI au fost colaboratori operativi sau agenţi sub acoperire ai serviciilor de informaţii, inclusiv informatori ai acestor servicii pînă în anul 1991.

Potrivit deciziei SIS, chiar dacă candidaţii la conducerea ANI au dat acordul ca informaţiile despre activitatea lor să fie făcute publice, acest lucru nu este posibil deoarece desecretizarea se face numai în cazurile prevăzute de lege, iar în această situaţie SIS este în imposibilitate legală de a da curs solicitării Consiliului de Integritate al Autorităţii Naţionale de Integritate.

Pentru a debloca procedura de concurs, membrii Consiliului de Integritate vor anunţa Parlamentul, Guvernul şi Ministerul Justiţiei despre carenţele legislative în procedura de desfăşurare a concursului pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ANI şi vor solicita să adopte în regim prioritar amendamente la legislaţie pentru a putea debloca procedura de concurs.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17005145

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!