ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biblioteca Naţională din Kazahstan a primit în dar o colecție de cărți în limba găgăuză

12:15 | 04.07.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. O colecţie de cărţi în limba găgăuză şi înregistrări de muzică populară a primit în dar Biblioteca Naţională Academică din Kazahstan. Donaţia a fost prezentată de delegaţia Direcţiei pentru cultură şi turism a UTA Gagauz-Yeri, care a participat la un simpozion internaţional dedicat activităţii bibliotecilor, desfăşurat săptămîna trecută la Astana, transmite MOLDPRES.

Fondul principalei biblioteci kazahe a fost suplinit cu romanul “Uzun kervan”, semnat de autorul găgăuz D. Tanasoglu, romanul “Bozbey tamizlii” de M. Keosea, traduceri în limba găgăuză realizate de regretatul om de cultură Fiodor Angheli, volume cu versurile lui Mihai Eminescu şi Grigore Vieru, traduse în limba găgăuză, discuri cu piese muzicale şi cîntece populare, precum şi ediţii periodice din autonomie.

“Am dăruit Bibliotecii Naţionale din Kazahstan o colecţie valoroasă care ne reprezintă limba şi cultura şi care îşi va găsi locul pe rafturile instituţiei. Toate exemplarele au fost introduse într-o bază de date, accesibilă pentru ţările cu limbi de comunicare turcice, lansată în cadrul simpozionului. Totodată, organizatorii planifică să creeze o Asociaţie a bibliotecilor statelor cu limbi turcice, ce va contribui la dezvoltarea şi promovarea sectorului biblioteconomic”, a menţionat Evghenia Liulenova, specialist în cadrul Direcţiei cultură a Executivului de la Comrat, citată de gagauzinfo.md.

Simpozionul “O naţiune cititoare într-o lume unde se citeşte” a fost organizat de Ministerul Culturii din Kazahstan, Federaţia Internaţională a Bibliotecilor, sub patronatul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), Organizaţiei Mondiale pentru Cultură Turcică (TÜRKSOY) şi Organizației pentru Cooperare de la Shanghai. La forum au participat delegaţii din peste 20 de state. Mesajul delegaţiei din R. Moldova a constat dintr-o prezentare a istoriei creării şi rolului bibliotecilor  din  autonomie în dezvoltarea şi promovarea culturii găgăuze, precum şi participarea la expoziţia de fotografie cu genericul „Culorile lumii turcice”.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu) 

img17005152

img17005152

img17005152

img17005152

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!