ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul European a aprobat acordarea finanţării de 100 milioane de euro pentru R. Moldova

14:08 | 04.07.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. Parlamentul European a dat astăzi votul de principiu pentru acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Deputatul european Siegfried Mureșan a specificat că prin acest vot a fost creat cadrul care permite ca banii să fie transferați R. Moldova, însă doar dacă autoritățile de la Chișinău vor îndeplini condiționalitățile legate de progrese concrete în domenii precum combaterea corupției, independența justiției, întărirea statului de drept, a sistemului bancar și respectarea sistemului parlamentar pluripartit.

Potrivit europarlamentarului, banii vor fi acordați în trei tranșe, iar înainte de plata fiecărei tranșe, autoritățile de la Chișinău trebuie să demonstreze că au realizat progrese în mai multe domenii care trebuie reformate pentru ca Republica Moldova să devină un stat modern, cu o economie stabilă și tot mai competitivă pe piața globală și cu nivel de trai din ce în ce mai prosper pentru toți cetățenii săi.

„Dacă aceste progrese vor fi realizate, banii vor fi livrați la termenul stabilit de Comisia Europeană, dar, dacă nu se vor înregistra progrese, fiecare tranșă va putea fi blocată pînă la îndeplinirea reformelor asumate”, a mai declarat eurodeputatul român.

Din cele 100 milioane de euro, 60 milioane vor fi sub formă de credit, iar 40 mln vor fi granturi.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17005167

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!