ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite vor semna trei acorduri bilaterale

16:39 | 04.07.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite (EAU) vor semna trei acorduri bilaterale privind cooperarea economică și tehnică, promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor și privind evitarea dublei impuneri şi prevederea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe proprietate, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al Ministerului Economiei a precizat că documentele vor fi semnate pe parcursul săptămînii viitoare, în cadrul vizitei oficiale în țara noastră a ministrului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Emiratelor Arabe Unite, șeihului Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Potrivit Mihaelei Gorban, şefa Direcției generale cooperare economică internațională a Ministerului Economiei, primele două acorduri au fost elaborate și negociate sub conducerea specialiștilor Ministerului Economiei, iar cel de-al treilea, cu participarea experților de la Ministerul Finanțelor. Semnarea Acordului între Guvernele Republicii Moldova și Emiratelor Arabe Unite privind cooperarea economică și tehnică va constitui baza formării comisiei interguvernamentale de colaborare economică și va permite formarea grupurilor de lucru în diverse domenii.

Sursa citată a mai specificat că prevederile Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor va încuraja fluxul de investiții reciproce, prin crearea condițiilor favorabile pentru investitorii din ambele state, va reglementa condițiile de promovare şi protejare reciprocă a investițiilor, va duce la extinderea colaborării moldo-emirateze în diverse sectoare ale economiei.

Textele documentelor au fost discutate și parafate în urma negocierilor grupurilor de experți, conduse de specialiștii Ministerului Economiei, care s-au desfășurat în perioada 2 – 5 aprilie curent, în capitala EAU, orașul Abu Dhabi.

Actualmente, în Republica Moldova activează nouă companii cu capital emiratez, care au realizat investiții în economia națională de circa 40 milioane de lei. Comparativ cu anul 2015, în anul trecut, volumul comerțului bilateral dintre Republica Moldova și EAU a crescut cu 12,74%.

(Reporter A. Mardare, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!