ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Germania se așteaptă la atacuri cibernetice rusești în timpul alegerilor legislative

16:59 | 04.07.2017 Categorie: Externe

Berlin, 4 iul. /MOLDPRES/. Serviciile de informații interne din Germania au avertizat marți în legătură cu posibile atacuri cibernetice rusești în timpul campaniei pentru alegerile legislative de la sfîrșitul lunii septembrie, pe fondul atacurilor informatice masive care au vizat alegerile prezidențiale din SUA și Franța, relatează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

"Totul sugerează" că atacurile lansate în timpul acestor campanii "vin din Rusia" și "tentative echivalente în cursul scrutinului din 24 septembrie în Germania nu sînt excluse", a avertizat ministrul de interne german, Thomas de Maiziere.

Acest avertisment survine cu cîteva zile înainte de summitul G20 din Germania, la Hamburg, unde președintele rus Vladimir Putin va fi prezent.

Ministrul german a vorbit cu ocazia prezentării raportului anual al Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BVF, serviciile de informații interne).

În raportul său, Oficiul scrie că "partide sau personalități politice germane" ar putea fi luate drept țintă de Rusia și în consecință le atenționează să-și vadă "e-mailurile confidențiale sau alte date sensibile făcute publice în orice moment".

Se poate imagina că președintele rus Vladimir Putin "ar fi fericit cu alt cancelar" decît cu Angela Merkel, favorită pentru cîștigarea unui al patrulea mandat consecutiv la conducerea guvernului, a spus șeful BVF, Hans-Georg Maassen.

La rîndul său, ministrul de interne a reamintit de atacurile informatice din perioada 2014—2015 împotriva Bundestagului, camera inferioară a parlamentului german, care au fost atribuite de asemenea serviciilor secrete rusești.

"Noi am văzut că exista o 'prelevare' a conținutului comunicațiilor în Bundestag, din care pentru moment nimic nu a fost publicat. Este posibil ca acest conținut să fie publicat parțial în săptămînile care urmează", nu a exclus el.

În opinia sa, atacurile potențiale ar putea lua diverse forme, între care unele foarte "clasice de dezinformare, cu minciuni și jumătăți de adevăruri cu scopul de a influența opinia publică". Trebuie să ne opunem acestora cu "seninătate, calm, stabilirea adevărului și prezentarea faptelor", a spus el.

Serviciile de informații germane au acuzat în mai multe rînduri omoloagele lor din Rusia că duc campanii internaționale de atacuri cibernetice pentru spionaj și sabotaj.

Mai multe campanii electorale au fost afectate de piratări informatice, precum în SUA în noiembrie 2016, împotriva Partidului Democrat al lui Hillary Clinton și în Franța, unde mii de documente interne ale echipei viitorului președinte Emmanuel Macron au fost difuzate pe internet chiar înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, la începutul lunii mai.

Moscova a dezmințit întotdeauna că ar fi avut vreun rol cît de mic în aceste atacuri.

(Editor A. Răileanu)

img17005187

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!