ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Lică Sainciuc a vernisat o expoziţie personală de grafică

17:37 | 04.07.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. O expoziţie personală de grafică pentru copii a artistului plastic Lică Sainciuc a fost vernisată astăzi la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Expoziţia este prilejuită de cea de-a 70-a aniversare a artistului şi cuprinde peste 160 de lucrări de grafică, realizate de autor de-a lungul carierei sale, informează MOLDPRES.

Directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, moderatorul manifestării, a menţionat că  aceasta este o expoziţie remarcabilă a unui artist plastic notoriu, mai ales în ceea ce priveşte grafica de carte pentru copii.

„Lică Sainciuc s-a manifestat imediat după absolvirea Institutului Politehnic din Chişinău în pictura de şevalet, dar treptat a fost atras de ilustraţia de carte pentru copii. A colaborat îndeosebi cu doi mari scriitori – Grigore Vieru şi Spiridon Vangheli. Un eveniment important în activitatea sa este ilustrarea cărţii „Albinuţa” de Grigore Vieru (1973-1974) care a fost menţionată la nivel naţional şi internaţional. Mai nou, Lică Sainciuc practică grafica de calculator - calcugravura, tehnică pe care o posedă excepţional”, a subliniat Tudor Zbârnea.

Vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Ghenadie Jalbă, a accentuat că, fiind născut în familia a doi mai artişti –  Glebus Sainciuc şi Valentina Rusu-Ciobanu, Lică Sainciuc a mers pe o cale proprie în creaţia sa, în care descoperim şi un umor enigmatic, inconfundabil, iar scriitorul şi editorul Gheorghe Erizanu a  afirmat că după cărţile ilustrate de Lică Sainciuc, copiii au învăţat alfabetul.

Lică Sainciuc s-a născut la 29 iunie 1947 în orașul Chișinău. În 1971, a absolvit Facultatea de Arhitectură a Institutului Politehnic din Chișinău (astăzi – Universitatea Tehnică a Moldovei). Din 1972 activează în domeniul picturii de șevalet și al artei teatral-decorative. A realizat scenografia la mai multe spectacole şi a ilustrat peste 100 de cărţi. Lică Sainciuc a fost distins cu în cadrul diverselor ediții ale Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, iar în 2010, prin decret prezidenţial – cu Ordinul de Onoare.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 3 septembrie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17005189

img17005189

img17005189

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!