ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul European a dat undă verde primului acord de cooperare UE - Cuba

18:16 | 05.07.2017 Categorie: Externe

Strasbourg, 5 iul. /MOLDPRES/. Parlamentul European a dat miercuri undă verde pentru intrarea în vigoare a primului acord 'de dialog politic și cooperare' dintre UE și Cuba, în timpul unei sesiuni plenare la Strasbourg, informează AFP, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

Acest vot favorabil al europarlamentarilor (567 pentru, 65 împotrivă și 31 de abțineri) era necesar pentru a face aplicabil respectivul acord-cadru, parafat în decembrie anul trecut de șefa diplomației europene, Federica Mogherini, miniștrii de externe ai celor 28 de state membre ale UE și ministrul de externe al Cubei.

Pe fondul tensiunilor cu privire la problema drepturilor omului în insula castristă, Cuba era singura țară latino-americană care nu avea un acord de cooperare internațională cu UE, chiar dacă majoritatea statelor europene și-au reluat relațiile bilaterale cu Havana.

'Am avut sentimentul clar și categoric că am întors o pagină istorică', a estimat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, în timpul dezbaterii care a precedat votul din Parlamentul European.

Negocierile, care au durat doi ani, 'au fost dificile, importante și curajoase, din partea noastră și din partea omologilor cubanezi', a subliniat Mogherini.

Normalizarea relațiilor cu Havana se înscrie pe făgașul apropierii de Cuba decis de fostul președinte american Barack Obama. În iulie 2015, acesta din urmă a pus capăt înghețului de 60 de ani din relațiile dintre Cuba și SUA.

Însă succesorul lui, Donald Trump, a contestat recent unele aspecte ale acestei apropieri. Denunțînd regimul 'brutal' de la Havana, el a declarat că vrea să revină asupra unei serii de măsuri ce îmblînzeau embargoul american, măsuri decise de Administrația Obama.

Trebuie subliniat că 'în ce o privește, UE nu-și schimbă politica', a pledat Mogherini, afirmînd că europenii rămîn hotărîți să întoarcă definitiv pagina relațiilor proaste cu Havana.

Acordul comercial-politic validat marți va înlocui în cazul UE 'poziția comună' adoptată în 1996 și care fixa datele prealabile unei normalizări, în special în materie de respectare a drepturilor omului. Acest text a fost abrogat în decembrie anul trecut de cele 28 de state membre, după decesul lui Fidel Castro.

Aprobarea de către eurodeputați, miercuri, va permite o punere în aplicare provizorie a acordului, însă ratificările de către toate statele membre ale UE sînt încă necesare pentru o aplicare completă și definitivă.

(Editor M. Jantovan)

img17005216

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!