ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisarul european Vytenis Andriukaitis a apreciat eforturile Republicii Moldova privind fortificarea sistemului sănătăţii

09:08 | 06.07.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 iul. /MOLDPRES/. Evoluțiile în realizarea Acordului de Asociere RM-UE pe segmentul sănătăţii şi a siguranţei alimentare, precum și priorităţile pe termen scurt şi mediu în acest domeniu au fost principalele subiecte abordate de Premierul Pavel Filip și Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Vytenis Andriukaitis, aflat în vizită la Chișinău, informează MOLDPRES. 

Potrivit Direcţiei comunicare şi protocol a Executivului, Prim-ministrul Pavel Filip a salutat vizita oficialului european în țara noastră, accentuînd că discuțiile cu instituțiile europene de profil sînt extrem de utile, avînd în vedere agenda de reforme implementată în Republica Moldova, inclusiv în domeniul sănătății şi al siguranţei alimentare.

Totodată, Premierul a exprimat recunoştinţă partenerilor europeni pentru sprijinul acordat în dotarea şi acreditarea laboratoarelor naţionale, fapt care va permite îmbunătăţirea controlului produselor alimentare la nivel naţional şi extinderea gamei produselor autorizate pentru export, în special a seminţelor şi a produselor de origine animală, pe piaţa UE. „Astăzi piața Uniunii Europene este cea mai importantă pentru țara noastră. Anul trecut statistica ne-a dovedit că peste 65% din exporturi au fost efectuate pe piețele țărilor membre UE”, a menționat Pavel Filip.

În context, șeful Executivului a remarcat că, la începutul lunii iunie curent, sistemul naţional de control şi certificare a seminţelor a fost declarat echivalent cu cel al UE, fapt care va permite livrarea seminţelor pe piaţa europeană. „Este încă o uşă deschisă către Europa care va permite producătorilor din acest domeniu să-şi vîndă marfa şi pe piaţa UE”, a subliniat Pavel Filip.

La rîndul său, Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară a reiterat că Republica Moldova este şi va rămîne un partener important pentru UE în cadrul politicii europene de vecinătate şi a Parteneriatului Estic. Oficialul a spus că Uniunea Europeană a sprijinit reformele în sănătate, oferind instruire şi asistenţă tehnică. „Încurajez eforturile Moldovei privind implementarea legislaţiei UE, controlul tutunului și combaterea bolilor infecţioase. Vreau să avem în continuare o colaborare foarte bună în domeniul sănătăţii şi a siguranţei alimentelor”, a declarat Vytenis Andriukaitis.

Totodată, oficialii au subliniat progresele țării noastre pe segmentul sanitar şi fitosanitar, inclusiv în ceea ce privește sănătatea animalelor.

Părțile au mai avut un schimb de opinii asupra reformelor esențiale din domeniul sănătății, în particular asupra reformei sistemului de sănătate publică, cea a sistemului spitalicesc și reforma medicinii primare.

De asemenea, discuțiile au vizat eforturile privind lupta împotriva fumatului în Republica Moldova și efectele pozitive ale aprobării unei legi în acest sens. În context, Vytenis Andriukaitis a apreciat eforturile Executivului pentru semnarea şi ratificarea de către Republica Moldova a Protocolului privind comercializarea ilicită a produselor de tutun.