ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Acordul bilateral cu Rusia privind reglementarea transportului rutier internațional va fi publicat în Monitorul Oficial

12:34 | 06.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 6 iul. /MOLDPRES/. Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse în domeniul transportului rutier internaţional va fi publicat mîine în Monitorul Oficial, comunică MOLDPRES.

Acordul stabileşte că transportul rutier bilateral și de tranzit va fi efectuat doar în baza autorizațiilor emise de către părțile contractante şi are drept scop lărgirea pieţei de desfacere pentru transportatorii autohtoni. Potrivit semnatarilor, documentul nu lezează drepturile şi obligaţiile părţilor contractante rezultate din alte contracte internaţionale.

Anterior, transportul rutier bilateral și de tranzit între Federația Rusă și Republica Moldova se efectua în baza unui regim liberalizat, stabilit în 1993. Însă, în 2016, Federația Rusă a denunțat regimul liberalizat și a propus semnarea unui nou Acord. Argumentul invocat fiind faptul că legislația rusă prevede obligativitatea de a semna un Acord tip cu toate statele membre ale UE, precum și cu cele care au încheiat Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. 

Acordul a fost semnat la Leipzig, Germania, la 31 mai 2017.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!