ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deșeurile din capitală vor fi transportate din nou la poligonul din Țînțăreni

11:49 | 06.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 6 iul. /MOLDPRES/. Deșeurile menajere din capitală vor fi transportate începînd de astăzi la poligonul din localitatea Țînțăreni, raionul Anenii Noi. Anunțul a fost făcut azi de Prim-ministrul Pavel Filip, în urma unei ședințe comune cu viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, și primarul localității Țînțăreni, Ina Pașcan, informează MOLDPRES.

Premierul Pavel Filip a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că Primăria capitalei s-a angajat la mai multe acțiuni în fața comunei Țînțăreni, iar Guvernul va monitoriza implementarea promisiunilor asumate. „Am avut în această perioadă discuții aprinse în vederea găsirii soluțiilor pentru problema dată, iar rolul Guvernului a fost să ajute Primăria Chișinău pentru a depăși această situație de criză. Doamna primar a venit cu cerințe foarte concrete, pe alocuri exagerate, dar o respect pentru apărarea drepturilor oamenilor. Astfel, s-a decis că localitatea va beneficia anual de șase milioane de lei pentru soluționarea problemelor de interes local, precum consolidarea barajului în preajma deșeurilor, dar și lichidarea gunoiștilor neautorizate din localitate”, a spus Filip.

„De asemenea, va fi reabilitată stația de tratare a apei, vor fi inițiate lucrări pentru iluminatul stradal, se va asigura repararea drumurilor, construcția unui drum de ocolire pentru transportarea deșeurilor, va fi plantată o fîșie forestieră și va fi construit un gard de protecție în preajma locului unde urmează a fi depozitate deșeurile. La fel, în comună va fi construit un centru de sănătate, amenajate grădinițele, iar copiilor li se vor oferi foi de odihnă gratuite”, a precizat Filip.

La rîndul său, primarul localității Țînțăreni, Ina Pașcan, a specificat că „decizia privind depozitarea deșeurilor în comună a fost una foarte complicată, întrucît în peste 30 de ani localitatea a fost ignorată de municipalitate, astfel că, oamenii nu mai au încredere în promisiunile făcute. Sperăm că de această dată promisiunile vor fi asumate responsabil, iar angajamentele vor fi respectate. Totodată, am stabilit că deșeurile vor fi aduse în localitate timp de doi ani și jumătate, pînă cînd va fi construit un poligon pentru deșeuri în conformitate cu standardele europene”, a menționat Pașcan.

Totodată, viceprimarul Nistor Grozavu a spus că dacă se va deschide gunoiștea în conformitate cu condițiile stipulate, comuna va avea doar de cîștigat. „Vă asigur că toate angajamentele vor fi îndeplinite începînd cu aceste zile”, a afirmat Grozavu.

Primăria capitalei a decis recent alocarea a aproximativ 40 de milioane de lei comunei Țînțăreni pentru a restabili poligonul din apropierea localității și pentru a compensa disconfortul cauzat în urma depozitării deșeurilor. Banii vor fi alocați din contul majorării tarifului la serviciul de evacuare a deșeurilor. 

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17005234

img17005234

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!