ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Europol: 122 de tone de pesticide contrafăcute extrem de periculoase au fost confiscate în 16 țări europene

13:10 | 06.07.2017 Categorie: Externe

Haga, 6 iul. /MOLDPRES/.Aproximativ 122 de tone de pesticide contrafăcute extrem de periculoase au fost confiscate într-o amplă operațiune de poliție desfășurată în mai multe state europene, a informat joi Europol, care a avertizat că este posibil ca substanțele să fi contaminat alimente și mediul înconjurător, transmite DPA, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Potrivit Europol, cantitatea confiscată era suficientă pentru a fi împrăștiată pe o suprafață de două ori mai mare decât teritoriul Luxemburgului.

Substanțele proveneau mai ales din China și fuseseră vândute prin internet unor comercianți în Europa.

Unele substanțe, prezentate de vânzători drept pesticide foarte eficiente, sunt interzise în Uniunea Europeană din cauza proprietăților carcinogene.

"Fermierii nu au adesea nici cea mai mică idee și le cumpără pentru că sunt mai ieftine", a explicat Chris Vansteenkiste, expert Europol.

În unele cazuri, substanțele chimice periculoase au dus la distrugerea unor întregi culturi în Europa de Est.

În cursul operațiunii, care s-a întins pe zece zile, au fost percheziționate 940 de containere în 16 țări.

Operațiunea a fost coordonată de Europol și de Oficiul European Antifraudă (OLAF), cu sprijinul unor companii și organizații internaționale.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17005244

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!