ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost aprobat Curriculumul la limba română pentru copiii din diasporă

15:18 | 06.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 6 iul. /MOLDPRES/. Consiliul Naţional pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educaţiei a aprobat astăzi, în premieră în R. Moldova, Curriculumul la limba română pentru copiii din diasporă (nivelurile A1 şi A2), transmite MOLDPRES.

Acest program de predare-învățare a limbii române este adresat copiilor cu vîrsta cuprinsă între 7-12 ani, din familii mixte sau reintegrate din diasporă, cu un nivel minim/diferit de cunoștințe, care doresc să însușească limba română, prin cultură și civilizație, în cadrul unui învățămînt non-formal.

Curriculumul poate fi utilizat de formatorii din diasporă pentru activități educaționale de predare-învățare a limbii române. “Copiii din diasporă care vor audia acest curs vor dezvolta competențele de scriere, citire în limba română, dar cel mai important - de comunicare în limba română, ceea ce le va permite să mențină legătura identitar-culturală cu părinții, bunicii și patria lor”, se indică într-un comunicat al Consiliului.

Aprobarea Curriculumului a fost anticipată de un atelier organizat la Chişinău, în perioada 21-25 iunie, de Biroul Relaţii cu Diaspora (BRD) şi Misiunea în R. Moldova a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM). La întrunire au participat profesori de la Centrele educaţionale în diasporă din şapte ţări, care activează cu susţinerea celor două structuri. La atelier, profesorii au examinat aspectele didactice ale curriculumului și modalitatea de implementare a acestuia. Un alt seminar cu aceeaşi tematică urmează să fie organizat şi în luna august curent, cînd în ţara noastră vor fi marcate Zilele Diasporei.

Elaborarea Curriculumulului la limba română pentru copiii din diasporă, precum şi activitatea Centrelor educaționale în diasporă fac parte din programul DIASPORA ENGAGEMENT HUB, implementat de BRD, în parteneriat cu OIM Moldova. Susținerea financiară este asigurată de proiectul „Consolidarea capacităților de dezvoltare a Moldovei prin crearea parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine”, finanțat de Fondul pentru dezvoltare internațională al Organizației Internaționale pentru Migrație. Centre educaţionale în diasporă au fost create deja în Kazahstan, Canada, Portugalia, Italia, Irlanda, Belgia şi Franţa.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17005249

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!