ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lista medicamentelor compensate a fost extinsă

12:28 | 07.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 7 iul. /MOLDPRES/. Persoanele diagnosticate cu depresie și Alzheimer vor beneficia în premieră de compensare la procurarea medicamentelor, după ce astăzi Ministerul Sănătății a extins lista medicamentelor compensate, comunică MOLDPRES.

Potrivit ministerului nominalizat, lista respectivă a fost suplimentată cu 12 denumiri internaționale comune. Dintre acestea, cinci preparate au fost înlocuite cu alte cinci existente în lista veche, iar şapte au fost adăugate.

În urma modificărilor operate la lista preparatelor compensate, parțial va fi acoperit și costul unui medicament indicat bolnavilor oncologici, pentru atenuarea durerii.

Dintre aceste 12 denumiri internaționale comune noi de medicamente, trei vor fi eliberate gratuit pacienților. Este vorba despre preparatele utilizate în terapia fibrozei chistice, epidermolizei buloase și infecțiilor respiratorii acute la copii.

Șapte preparate indicate pentru tratamentul maladiilor neurologice, gastrologice și controlul durerii la pacienții oncologici au fost compensate în proporție de 70 la sută.

Totodată, două medicamente recomandate pentru tratamentul depresiei și maladiei Alzheimer au fost compensate în proporție de 30 la sută.

Conform sursei citate, în anul curent pentru tratamentele compensate au fost alocaţi peste 522 de milioane de lei.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17005277

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!