ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a adoptat în primă lectură proiectul de lege privind tichetele de masă

14:59 | 07.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 7 iul. /MOLDPRES/. Majoritatea deputaţilor prezenţi la şedinţa de astăzi a Legislativului au votat pentru adoptarea în primă lectură a proiectului de lege cu privire la tichetele de masă, informează MOLDPRES.

Proiectul este înaintat de mai mulţi deputaţi şi are drept scop motivarea salariaţilor, creşterea veniturilor acestora, precum și adoptarea unor deprinderi alimentare mai sănătoase.

Documentul prevede acordarea de către angajatori a alocaţiei individuale de hrană pentru salariaţi, sub formă de tichete de masă. Valoarea acestora va reprezenta un venit net suplimentar pentru angajaţi, din care nu vor fi calculate contribuțiile de asigurări sociale, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitul pe venit din salariu.

În proiect se menționează că angajatorul urmează să distribuie salariaţilor tichete de masă la sfîrșitul fiecărei luni, pornind de la numărul zilelor lucrătoare din luna următoare. Totodată, salariatul urmează să utilizeze un număr de tichete cel mult egal cu numărul zilelor efectiv lucrate. Potrivit autorilor proiectului, valoarea nominală a unui tichet de masă va constitui 45 de lei, acestea fiind eliberate atît pe suport de hîrtie, cît și în format electronic. Ele pot fi utilizate exclusiv de către salariat și este interzis schimbul tichetelor de masă contra bani sau diminuarea salariului.

Acest sistem funcționează din 1954 în foarte multe țări europene, inclusiv Italia, Franța, Cehia, Ungaria, România.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17005293

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!