ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Carnetele de muncă vor fi eliminate

16:41 | 07.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 7 iul. /MOLDPRES/. Legislativul a adoptat astăzi un proiect de lege care prevede simplificarea procesului de raportare financiară şi eliminarea treptată a carnetelor de muncă, informează MOLDPRES.

Potrivit modificărilor operate de deputaţi la Codul fiscal şi legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, carnetele de muncă vor fi excluse treptat începînd cu data de 1 ianuarie 2019. Datele înscrise în aceste documente vor fi stocate într-un registru electronic care urmează a fi creat.

Documentul votat astăzi mai prevede că agenții economici vor fi obligați să prezinte un singur raport lunar FSIC16 în loc de cele cinci, care erau obligatorii pînă în prezent. Noul raport urmează să fie depus la Serviciul Fiscal de Stat (SFS) pînă la data de 25 a fiecărei luni.

Raportul unificat FSIC16 va avea la bază informațiile din cele cinci rapoarte şi va permite eliminarea datelor care se dublează, diminuînd astfel volumul indicilor de raportare cu circa 40%.

Pînă în prezent toți agenții economici din Republica Moldova care au persoane angajate erau obligați să prezinte cinci rapoarte diferite care se referă la plățile salariale și impozitele aferente: o dare de seamă privind suma venitului achitat şi impozitul pe venit la SFS, o declarație privind calcularea și utilizarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii la CNAS, o declarație a persoanei asigurate la CNAS, un raport privind calcularea primelor de asigurare obligatorie de asistența medicală şi un formular ce prezintă modificarea relațiilor de muncă dintre angajator şi salariat.

Noile modificări vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17005299

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!