ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie de fotografii cu genericul „Realităţi” a fost vernisată în capitală

12:31 | 08.07.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 iul. /MOLDPRES/. O expoziţie fotografică cu genericul „Realităţi” a fost vernisată astăzi la rondul de lîngă statuia lui Ștefan cel Mare și Sfînt din capitală. Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia Reporterilor „Oameni şi kilometri”, în cadrul unui proiect susţinut financiar de European Endowment for Democracy (EED), informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 50 de fotografii care aduc în vizorul societăţii, precum şi al autorităţilor publice centrale şi locale probleme ce ţin de starea ecologică a rîului Nistru, sistemul educaţional, migrația, perspectiva tinerilor de la sate și îmbătrînirea populaţiei.

Solicitată de MOLDPRES, Polina Cupcea, coordonator de proiect a menţionat că  fotografiile au fost realizate de cinci autori din R. Moldova (Vadim Ştirbate, Dan Guţu, Andrei Moraru,  Ion Donică şi Mihail  Calaraş), selectaţi în cadrul unui concurs de burse menit să susţină şi să promoveze fotografia documentară şi fotojurnalismul, la care au participat 40 de tineri.  Valoarea totală a burselor  a fost de 2500 de euro.

Potrivit lui Vadim Ştirbate,  bursa oferită de Asociaţia „Oameni şi kilometri” a însemnat pentru el o motivaţie de a cunoaşte alţi oameni aflaţi la mai mulţi sau mai puţini kilometri de casă. „În sistemul de învăţămînt am avut un teren tocmai bun pentru a fotografia  tot ce-i bun şi ce-i mai puţin bun.  Aceasta m-a intrigat să continui pe cont propriu să documentez domeniul dat”, a precizat Vadim Ştirbate.

La rîndul său, Mihail Calaraş a afirmat că l-a ales drept erou pentru  studiile sale fotografice pe Serghei Harcenco, un bărbat care timp de 15 ani  vizitează mănăstirea rupestră Ţipova, iar din noiembrie 2016 acesta a fost angajat la  Complexul Muzeal Ţipova-Saharna şi de atunci lucrează şi trăieşte acolo într-o peşteră. „El duce o viaţă de pustnic, iar vecini îi sînt şerpii şi liliecii. Aici, Serghei Harcenco şi-a regăsit liniştea interioară şi sentimentul de ”acasă”, a  accentuat Mihail Calaraş.

Eugenia Godoroja, una din vizitatoarele expoziţiei, a subliniat că aceasta trebuie văzută de cît mai multă lume, pentru a  descoperi realităţile din satele şi oraşele noastre.

Mîine, o expoziţie  „Realităţi” va fi inaugurată la Cetatea Soroca şi în Piaţa Horelor din Cahul.  La Chişinău, expoziţia va fi deschisă pînă la 31 iulie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17005317

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!