ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noi măsuri de adaptare a învățămîntului profesional tehnic la cerințele pieței muncii

11:06 | 10.07.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de astăzi proiectul de lege cu privire la comitetele sectoriale pentru formare profesională. Documentul promovează amplificarea și eficientizarea colaborării dintre angajați și angajatori în vederea dezvoltării învățămîntului vocațional tehnic conform necesităților pieței muncii, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

Comitetele sectoriale vor putea fi create de organizațiile patronale și sindicale pentru a dezvolta parteneriate sociale cu scopul de a sprijini învățămîntul profesional tehnic și formarea continuă a specialiștilor, precum și a corela formarea profesională a angajatorilor cu cerințele pieței forței de muncă. Totodată, acestea vor putea iniția, coordona și participa la elaborarea standardelor ocupaționale pentru învățămîntul profesional tehnic, precum și la revizuirea standardelor existente în economia națională.

În același timp, noile entități vor participa la elaborarea Cadrului Național al Calificărilor, vor aviza curriculumurile de studii și vor înainta propuneri privind actualizarea Clasificatorului Ocupațiilor din Republica Moldova.

La fel, toate proiectele de acte normative care reglementează formarea continuă și învățămîntul profesional tehnic vor fi consultate obligatoriu cu comitetele sectoriale.

Documentul urmează să fie transmis Parlamentului pentru examinare.

img17005355

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!