ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cea de-a 9-a Reuniune a dialogului ministerial informal al Parteneriatului Estic a avut loc la Chişinău

13:56 | 10.07.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/. Miniştrii Afacerilor Externe ai ţărilor Parteneriatului Estic şi Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, au participat astăzi la cea de-a 9-a Reuniune a dialogului ministerial informal al Parteneriatului Estic, care s-a desfăşurat la Chişinău, comunică MOLDPRES.

La finele reuniunii oficialii au susţinut o conferinţă de presă în care au anunţat subiectele discutate şi priorităţile pentru următorii trei ani.

Vicepremierul Andrei Galbur, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, a specificat că subiectul principal al discuţiilor a ţinut de pregătirea Summitului Parteneriatului Estic (PaE), care va avea loc în noiembrie la Bruxelles. “Au fost reiterate şi trăsăturile definitorii ale PaE, dar şi direcţiile de dezvoltare intersectoriale. De asemenea, a fost discutată propunerea de recalibrare a arhitecturii instituționale multilaterale a Parteneriatului”, a anunţat Galbur.

Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, a menţionat că Uniunea Europeană va acorda în continuare suport ţărilor din PaE şi apreciază eforturile depuse de autorităţile de la Chişinău în procesul de apropiere de UE. Oficialul a adăugat că astăzi s-au discutat şi modalităţi de a face mai vizibil PaE, dar şi o serie de rezultate obţinute în acest format şi aspecte ce ţin de eficienţa energetică. ”Această reuniune reprezintă un imbold de a implementa și a dezvolta noi oportunități. Ne propunem să colaborăm la fel de productiv și în continuare, ca să putem crea beneficii pentru cetățenii noștri”, a spus comisarul european.

În cadrul conferinţei, oficiali din Ucraina, Belarus, Armenia, Azerbaidjan și Georgia au trecut în revistă rezultatele, dar şi beneficiile obţinute de ţările lor în cadrul PaE şi au făcut publice directivele pentru următorii ani.

Un subiect abordat de majoritatea participanţilor a fost şi implicarea UE în rezolvarea şi medierea conflictelor din ţările membre ale PaE.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img17005363

img17005363

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!