ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Relațiile moldo-georgiene se dezvoltă pe o traiectorie ascendentă

08:20 | 11.07.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a avut ieri o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, Mikheil Janelidze, aflat în vizită oficială la Chişinău, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

În cadrul întîlnirii, interlocutorii au efectuat un schimb de opinii pe marginea chestiunilor actuale ce ţin de cooperarea Republicii Moldova cu Georgia, pledînd pentru intensificarea contactelor pe dimensiunea bilaterală, inclusiv la nivel interguvernamental şi interministerial. 

Premierul Pavel Filip a remarcat succesele realizate de Georgia în procesul de integrare europeană, adresînd un mesaj de felicitare poporului georgian pentru obţinerea regimului liberalizat de vize cu UE. De asemenea, Prim-ministrul a salutat semnarea la 3 iulie 2017 de către legislativele Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei a Declaraţiei comune prin care au cerut Parlamentului European să le ofere o perspectivă clară de aderare la blocul comunitar. 

„Vreau să remarc buna cooperare în domeniul integrării europene, discuțiile de astăzi, care au avut loc în cadrul celei de-a 9-a Reuniuni informale a Parteneriatului Estic, denotă încă o dată că avem un cîmp larg de cooperare în cadrul procesului de integrare europeană a țărilor noastre”, a punctat Pavel Filip. 

Prim-ministrul s-a pronunţat pentru sporirea cooperării în domeniul comercial-economic, menţionînd că demararea activităţii Comisiei interguvernamentale moldo-georgiene de colaborare comercial-economică, precum şi desfăşurarea Forumului oamenilor de afaceri, în aprilie curent, la Tbilisi, vor impulsiona dezvoltarea relaţiilor pe acest segment. 

De asemenea, şeful Executivului a reiterat interesul pentru efectuarea schimbului de experienţă privind practicile utilizate de Georgia în promovarea exportului şi atragerea investiţiilor, precum  şi în domeniul afacerilor interne, al justiţiei şi al apărării. 

La rîndul său, ministrul Mikheil Janelidze s-a pronunţat pentru valorificarea potenţialului de cooperare între Moldova şi Georgia în sectorul comercial-economic, al turismului, cultural şi al educaţiei. Totodată, oficialul georgian l-a felicitat pe Premierul Pavel Filip pentru reformele ambiţioase promovate de Guvernul de la Chişinău, reiterînd toată deschiderea pentru efectuarea schimbului de experienţă în acest sens.  

La final, interlocutorii au salutat buna cooperare în cadrul organizaţiilor internaţionale,  în particular, ONU, Consiliul Europei, OCEMN, GUAM, exprimînd disponibilitatea de a continua o astfel de colaborare şi pe viitor. În context, Prim-ministrul a salutat Preşedinţia Georgiei în GUAM.