ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Etnicii azeri au exprimat compasiune în legătură cu moartea unor civili în urma atacului Armeniei

13:12 | 11.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/.  Etnicii azeri din Republica Moldova sînt profund îndurerați  în legătură cu moartea recentă a unor persoane civile nevinovate, în urma atacului forțelor armate ale Armeniei, care au ocupat teritorii ale Azerbaidjanului, se arată într-o declarație a Consiliului Congresului azerilor din R. Moldova, remisă spre difuzare agenției MOLDPRES.

Potrivit declarației, atacurile asupra cetățenilor din Azerbaidjan reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului, în special a Convenției de la Geneva din 1949 și a Protocolului nr. 1 al Convenției, a Convenției ONU privind drepturile copilului și Convenției ONU privind protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Totodată, etnicii azeri din R. Moldova au făcut un apel la comunitatea internațională, organizațiile internaționale, OSCE, Organizația Națiunilor Unite să inițieze măsuri concrete împotriva Armeniei și să impună sancțiuni grave la adresa acestei țări, în conformitate cu normele și principiile dreptului internațional.

„Ne exprimăm regretul și sincere condoleanțe familiilor și rudelor victimelor și poporului azer. Noi declarăm ferm că susținem măsurile luate de conducerea statului azer pentru a elibera teritoriile noastre de sub ocupație și a pedepsi agresorul. Sîntem convinși că guvernul azer va lua toate măsurile necesare pentru a asigura pedepsirea tuturor celor responsabili pentru această crimă sîngeroasă. Facem apel la liderii țărilor, ONU, OSCE, Consiliul Europei și Uniunea Europeană să întreprindă măsuri decisive pentru ca agresorul Armenia să-și retragă trupele din teritoriile ocupate ale Azerbaidjanului, și în cele din urmă să se înceteze a fi indiferenți față de omorîrea civililor, a vîrstnicilor, femeilor și copiilor", se menționează în declarația Consiliului Congresului azerilor din R. Moldova.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17005398

img17005398

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!