ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cetăţenii aflați în străinătate în ziua referendumului republican consultativ se pot înregistra prealabil

14:48 | 11.07.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. Cetăţenii R. Moldova aflați în străinătate în ziua referendumului republican consultativ, stabilit pentru data de 24 septembrie curent, se pot înregistra prealabil începînd cu ziua de astăzi, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al Comisiei Electorale Centrale (CEC) a relatat că cetățenii se pot înregistra prin intermediul paginii web www.alegator.md, prin depunerea unei cereri scrise la misiunea diplomatică sau oficiul consular al R. Moldova din țara respectivă. La fel, cererea poate fi depusă la CEC. Formularul on-line se completează pentru o singură persoană, iar cererile scrise pot fi semnate și de mai multe persoane. Ulterior, alegătorul, care s-a înregistrat prin intermediul paginii web, va primi confirmarea privind înregistrarea sa prealabilă la adresa de e-mail pe care a indicat-o în formular. Termenul limită de înregistrare prealabilă pentru referendum este 9 august.

Cetățenii care s-au înregistrat în prealabil vor fi automat radiaţi din lista electorală de bază de la locul de domiciliu din țara noastră. Modificarea va fi valabilă doar pentru referendumul republican consultativ din anul curent.

După finalizarea perioadei de înregistrare, informația privind numărul de cetățeni care s-au înregistrat prealabil pentru a-și exercita votul în străinătate, va fi transmisă de către Comisie Guvernului R. Moldova pentru luarea deciziei asupra numărului secțiilor de votare suplimentare, deschise în afara misiunilor diplomatice și oficiilor consulare. Înregistrarea prealabilă va permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării.

Șeful statului, Igor Dodon, a semnat la finele lunii martie curent un decret privind organizarea unui referendum consultativ pe patru subiecte. Potrivit Președintelui, cetăţenii vor trebui să răspundă la patru întrebări: anularea „legii miliardului”, reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71, oferirea drepturilor constituţionale suplimentare Preşedintelui pentru dizolvarea Parlamentului și posibilitatea studierii Istoriei Moldovei în şcolile din ţară.

Solicitată de agenție, șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media a CEC, Rodica Sîrbu, a specificat că „referendumul consultativ va costa bugetul de stat aproape 75 de milioane de lei, totodată CEC așteaptă un răspuns din partea Guvernului și Parlamentului privind identificarea acestei sume”.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17005404

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!