ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un bărbat a fost reținut într-un dosar de fraudare a bugetului de stat cu 8,3 mln de lei

16:53 | 11.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. Un bărbat din mun. Comrat a fost reținut astăzi într-un dosar de fraudare a bugetului de stat cu 8,3 mln de lei prin implementarea unor scheme de evaziune fiscală și escrocherie în proporții deosebit de mari, relatează MOLDPRES.

Serviciul de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a comunicat că reținerea a avut loc în urma perchezițiilor efectuate de forțele de ordine la mai multe persoane fizice și juridice din sudul țării.

Bărbatul reținut face parte dintr-un grup criminal format din aproximativ 10 membri, trei dintre care au fost reținuți în luna martie curent. Suspecții achiziționau producție agricolă de la persoane fizice şi gospodării ţărăneşti fără eliberarea actelor de achiziţie sau a facturilor. În așa mod, bănuiții ar fi lăsat fără bani mai mulți oameni care le-ar fi vîndut cereale, fără întocmirea actelor necesare.

Ulterior, banii destinați oamenilor erau „spălați” prin intermediul instituțiilor bancare, cu ajutorul a zeci de companii-fantomă, pe care le aveau înregistrate, astfel încît să fie evitată achitarea taxelor fiscale.

În urma activităților infracționale desfășurate în perioada 2015-2017, bugetului public național i-a fost adus un prejudiciu de 8,3 mln de lei, doar la capitolul TVA. De asemenea, grupul infracțional datorează sume impunătoare de bani mai multor persoane, care nu au confirmare că au comercializat cerealele. La etapa actuală au fost identificate 12 părți vătămate, astfel că în baza cererilor acestora au fost intentate cauze penale pe fapte de escrocherie în proporții deosebit de mari. Prejudiciul cauzat părților vătămate constituie peste trei milioane de lei.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții risca de la 8 la 15 ani de închisoare.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!