ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Coreea de Sud, SUA şi Japonia s-au angajat să pună "presiune maximă" pe Coreea de Nord pentru dialog

09:50 | 12.07.2017 Categorie: Externe

Seul, 12 iul. /MOLDPRES/.Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii şi Japonia au convenit, miercuri, să continue eforturile comune de a exercita "presiune maximă" asupra Coreei de Nord, pentru a o aduce la masa negocierilor, a anunţat ministrul sud-coreean al Apărării, relatează site-ul agenţiei Yonhap, consultat de MEDIAFAx și MOLDPRES.

Cele trei ţări au condamnat cu fermitate lansarea de săptămîna trecută a unei rachete balistice cu rază intercontinentală, în timpul unei conferinţe video la care au participat înalţi oficiali. Acţiunea a avut ca scop împărtăşirea de informaţii cu privire la ultimele provocări din partea Phenianului şi discutarea unor contramăsuri.

Coreea de Sud, SUA şi Japonia au subliniat faptul că lansarea rachetei balistice din 4 iulie a încălcat în mod clar rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi impune sancţiuni asupra Phenianului. Totodată, dezvoltarea armelor de distrugere în masă de către regimul nord-coreean reprezintă "o ameninţare gravă la adresa păcii şi stabilităţii globale".

Puterile regionale au reafirmat importanţa coordonării pentru a obţine denuclearizarea "completă şi ireversibilă" a Peninsulei Coreene şi pentru a convinge Coreea de Nord să înceteze provocările şi să revină la masa tratativelor.

La discuţiile de miercuri, Coreea de Sud a fost reprezentată de Chang Kyung-Soo, şeful interimar al ministerului de planificare a politicilor. Au mai fost prezenţi David F. Helvey, secretar adjunct al Apărării din SUA, şi Satoshi Maeda, director general pentru politica de apărare a Japoniei.

Săptămîna trecută, televiziunea de stat nord-coreeană a transmis că liderul Kim Jong-un a solicitat efectuarea unui test cu rachetă balistică intercontinentală, care a avut succes. Racheta de tip Hwasong-14 a atins o altitudine de 2.802 kilometri, atingîndu-şi ţinta cu precizie după un zbor de 39 de minute, pe o distanţă de aproximativ 933 de kilometri.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17005423

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!