ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

După caniculă, meteorologii au prognozat o săptămînă răcoroasă şi ploioasă

12:09 | 12.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. Codul Galben de caniculă, anunţat de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), expiră astăzi, după care se aşteaptă o perioadă răcoroasă, cu ploi şi descărcări electrice, transmite MOLDPRES.

Astfel, potrivit prognozei SHS, în următoarele şapte zile, valorile termice vor coborî ziua pînă la 20 de grade Celsius. Cel mai rece va fi în nordul ţării, unde vineri, 14 iulie, termometrele vor indica 20-23 grade Celsius. În zonele de Centru şi Sud, temperaturile vor oscila între 21-25 de grade.  

În weekend şi la începutul săptămînii următoare, de asemenea, se aşteaptă ploi şi temperaturi scăzute, pe întreg teritoriul ţării, ce vor oscila între 22-27 grade Celsius. Noaptea, valorile termice se vor încadra între 10-17 grade.

Conform specialiştilor Serviciului, condițiile meteorologice stabilite şi prognozate în fond sînt satisfăcătoare pentru creșterea și dezvoltarea culturilor agricole.

În acelaşi timp, medicii avertizează că atunci cînd zilele călduroase de vară alternează brusc cu zile friguroase şi ploioase, există riscul să „ne simţim mai iritaţi, obosiţi, chiar să ne îmbolnăvim mai repede şi mai grav”. Asta pentru că „o diferenţă de cel puţin 4 grade într-un interval scurt de timp afectează organismul care are nevoie, în general, de 14 zile pentru a se adapta la schimbările de temperatură”.

Pentru a trece mai uşor prin aceste perioade de schimbare bruscă a vremii, medicii de familie recomandă să fie petrecut cît mai puţin timp în spaţii închise. În așa fel, organismul este expus la schimbările meteo şi îşi antrenează capacitatea de a se adapta mai uşor la acestea. O atenţie sporită se va acorda dietei, avîndu-se în vedere consumul sporit de fructe şi legume, hidratarea constantă şi administrarea de suplimente nutritive necesare. De asemenea, se va monitoriza cu regularitate starea de sănătate, mai ales în cazul persoanelor cu maladii cronice, vîrstnicilor şi femeilor însărcinate.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17005434

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!