ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile turce au emis mandate de arestare pentru 34 de foști angajați ai televiziunii publice TRT

13:40 | 12.07.2017 Categorie: Externe

Ankara, 12 iul. /MOLDPRES/.Autoritățile turce au emis miercuri mandate de arestare pe numele a 34 de foști angajați ai televiziunii publice turce TRT, în cadrul anchetei ce-i vizează pe susținătorii predicatorului musulman Fethullah Gulen, autoexilat în SUA și acuzat de Ankara că s-ar fi aflat în spatele loviturii de stat eșuate din iulie anul trecut, informează agenția de presă Reuters, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Toți cei 34 sînt suspectați că ar fi utilizatori ByLock, aplicație de mesagerie criptată folosită, potrivit guvernului turc, de susținătorii lui Gulen, scrie agenția de presă Anadolu, citată de Reuters.

Aceste persoane au fost anterior demise, în urma acuzațiilor privind legăturile cu lovitura de stat eșuată.

În cadrul unei operațiuni separate, poliția turcă a arestat miercuri dimineața 14 subofițeri, în șase provincii, în cadrul investigației asupra loviturii de stat, potrivit agenției Dogan.

În jur de 50.000 de oameni au fost arestați și 150.000 de funcționari de stat, inclusiv cadre didactice, judecători și militari, au fost concediați în contextul stării de urgență declarate după puciul eșuat.

Organizații pentru apărarea drepturilor omului și critici la adresa guvernului afirmă că Ankara se îndreaptă spre un regim autoritar de ani de zile, proces care s-a accelerat după lovitura de stat eșuată și referendumul din aprilie anul curent care a întărit prerogativele președintelui Recep Tayyip Erdogan.

 

/Editor M.Cucu/

img17005436

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!