ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Turciei anunță că momentan nu se pune problema ridicării stării de urgență

16:27 | 12.07.2017 Categorie: Externe

Ankara, 12 iul. /MOLDPRES/. Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că, în actuala situație, nu se pune problema ridicării stării de urgență în Turcia, impusă la scurt timp după tentativa eșuată de puci militar din 15 iulie 2016, informează Reuters, citat de AGERPRES și MOLDPRES.

''Nu se pune problema ridicării stării de urgență cu toate cîte se întîmplă. Lumea se întreabă cînd va lua sfîrșit starea de urgență. Va lua sfîrșit cînd toată afacerea se va încheia'', a spus Erdogan într-un discurs susținut în fața unor investitori, la Ankara.

Totodată, într-o serie de declarații făcute la postul BBC, Erdogan a spus că, în opinia sa, Uniunea Europeană ''nu este indispensabilă pentru Turcia'' și că ar fi chiar ''o consolare'' dacă blocul comunitar va decide să nu accepte țara sa ca membru al clubului european.

''Dacă UE spune sincer: 'nu putem accepta Turcia în UE', aceasta ar fi o ușurare pentru noi. Atunci am trece la planul B și la planul C. Uniunea Europeană nu este indispensabilă pentru noi. Sîntem relaxați'', a declarat Erdogan miercuri la BBC, potrivit EFE. Președintele turc a subliniat că țara sa se poate descurca și singură și s-a plîns că UE nu-l invită la summituri și îl face ''să-și piardă timpul''. ''În primul meu mandat de prim-ministru, Turcia era calificată — în timpul summiturilor liderilor Uniunii Europene — drept o țară care reușise o revoluție tăcută. Însă acum, aceeași UE nu doar că nu ne invită la summiturile liderilor săi, ci ne face să ne pierdem și timpul. Aceasta este situația în momentul vorbirii'', a insistat Erdogan.

În opinia sa, majoritatea turcilor nu mai sînt favorabili Uniunii Europene și consideră că acțiunea acesteia față de Turcia nu este sinceră. ''În pofida tuturor acestor lucruri, noi vom continua să fim sinceri cu UE pentru încă un timp'', a adăugat el.

Pe de altă parte, Erdogan a negat că Turcia ar fi trimis la închisoare 150 de ziariști și a dat asigurări că doar două persoane din cadrul breslei au fost arestate.

(Editor L. Alcază)

img17005441

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!