ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cel puțin 3.500 de migranți au fost salvați în largul Libiei în ultimele zile

18:57 | 12.07.2017 Categorie: Externe

Roma, 12 iul. /MOLDPRES/. Peste 3.500 de migranți salvați în ultimele zile în largul Libiei au sosit miercuri în Italia, în timp ce Roma face presiuni pentru ca și alte țări să-și deschidă porturile, relatează AGERPRES și MOLDPRES cu referire la AFP.

În cursul dimineții, în Sicilia, o navă a Gărzii de Coastă italiene a sosit la Pozzallo, în sudul insulei, cu 481 de migranți la bord, în timp ce nava Phoenix a ONG-ului maltez Moas a început să debarce alte 422 de persoane la Trapani (vest).

În același timp, navele altor patru ONG-uri — Medici fără Frontiere (MSF), SOS Marea Mediterană, Salvați Copiii și ProActiva Open Arms — se îndreptau spre Sicilia sau sudul Italiei cu un total de peste 2.700 de persoane salvate marți, potrivit informațiilor furnizate de aceste ONG-uri.

Aceste operațiuni de salvare au fost coordonate de Garda de Coastă italiană.

Printre migranții salvați se aflau un mare număr de copii și adolescenți. Dar cel mai mic dintre acești pasageri a fost un camerunez născut marți într-o mică barcă de lemn supraîncărcată, înainte ca mama lui să fie salvată.

De mai multe săptămîni Italia își multiplică apelurile pentru ajutor, cerînd partenerilor săi europeni "o contribuție concretă" pentru a opri plecările și în special pentru o repartizare mai bună a migranților salvați pe mare.

Capacitatea de primire a Italiei nu este "nelimitată", a avertizat săptămîna trecută premierul italian Paolo Gentiloni, dar el s-a lovit de refuzul partenerilor săi de a-și deschide porturile.

Problema urmează să fie în centrul discuțiilor trilaterale, de miercuri după-amiază, de la Trieste (nord-est) între Gentiloni și omologii săi francez și german, Emmanuel Macron și Angela Merkel.

(Editor L. Alcază)

img17005446

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!