ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliu franco-german: Parisul şi Berlinul afişează imaginea unui cuplu european solid

13:30 | 13.07.2017 Categorie: Externe

Paris, 13 iul. /MOLDPRES/.Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul federal german Angela Merkel au afişat din nou imaginea unui cuplu european solid joi, la Paris, în deschiderea reuniunii Consiliului ministerial franco-german, reuniune ce coincide cu o vizită a preşedintelui american Donald Trump, informează agenţia de presă AFP, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

Şeful statului francez, care vrea să convingă Berlinul ”să acţioneze pentru a corecta disfuncţionalităţile zonei euro”, a primit-o cu o îmbrăţişare călduroasă pe Angela Merkel, în curtea Palatului Elysee.

Germania ”trebuie să acţioneze, cum trebuie să acţioneze şi Franţa”, reformîndu-se, a subliniat centristul Macron într-un interviu publicat simultan în cotidianul francez Quest-France şi în cotidienele grupului german Funke.

”Franţa trebuie să-şi reformeze economia, pentru a-i da mai multă vigoare”, afirmă în acest interviu preşedintele francez, care a iniţiat o reformă a pieţei muncii, însă Berlinul, la rîndul său, ”trebuie să pună în practică o relansare a investiţiilor publice şi private în Europa” şi să-şi asume ”responsabilităţi comune”, apreciază Macron.

”Vreau ca zona euro să aibă mai multă coerenţă, convergenţă (...) Cei care erau deja îndatoraţi s-au pomenit şi mai îndatoraţi. Cei care erau competitivi s-au pomenit şi mai competitivi. Există cîştigători: Germania face parte dintre ei, pentru că a ştiut să facă reforme”, însă Berlinul ”beneficiază de asemenea de pe urma disfuncţionalităţilor zonei euro. Această situaţie nu este una sănătoasă”, consideră preşedintele francez, care doreşte să doteze zona euro cu un Minister al Finanţelor şi cu un Buget proprii.

În pofida divergenţelor, cancelarul federal pare gata să discute cu Parisul, însă ţine deocamdată la distanţă aceste subiecte impopulare în opinia publică germană, cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile legislative cruciale pentru viitorul său politic.

Chiar dacă nu pot avansa imediat asupra reformei în zona euro, Macron şi Merkel intenţionează să afişeze joi voinţa lor de cooperare în apărarea europeană, lupta antiteroristă, dezvoltarea în Sahel sau schimburile culturale.

Punctul culminant al dimineţii de joi - o reuniune a Consiliului franco-german pentru apărare şi securitate, prezidat de cei doi lideri, în cadrul căruia Macron intenţiona să-i ceară Angelei Merkel să contribuie financiar la forţa antijihadistă G5 Sahel (Mauritania, Ciad, Mali, Niger şi Burkina Faso), înfiinţată recent cu o impulsionare din partea Franţei, precum şi o participare financiară la un fond de ajutor pentru dezvoltare denumit ”Alianţa pentru Sahel”.

Dimineaţa de discuţii, punctată printr-o serie de întrevederi ministeriale bilaterale asupra diferitelor subiecte, se va încheia printr-o conferinţă de presă comună, în jurul orelor 12:00 GMT, după care Emmanuel Macron îl va primi cu mare pompă pe preşedintele american Donald Trump, sosit joi dimineaţa la Paris.

Angela Merkel şi Donald Trump nu ar trebui să se intersecteze la Palatul Elysee, pe agendele celor doi nefiind prevăzută o întrevedere.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17005467

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!