ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Franţa marchează Ziua Naţională

10:26 | 14.07.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/. În Republica Franceză astăzi este marcată Ziua Naţională, informează MOLDPRES.

Sărbătoarea este celebrată în contextul unor măsuri speciale de securitate, comemorînd, totodată, un an de la atacul terorist, soldat cu moartea a 86 de persoane şi rănirea altor sute de oameni. La festivitatea din acest an, în calitate de invitat de onoare, participă preşedintele SUA, Donald Trump.

Franța are o suprafaţă de 643 801 kilometri pătraţi şi o populaţie de 66,7 milioane de locuitori. Începînd cu anii 1950, Republica Franceză s-a angrenat în construcţia Uniunii Europene. Ea este o putere nucleară, unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi membru NATO. De asemenea, Franţa este membră a G7, G20, a zonei euro, a spaţiului Schengen şi găzduieşte sediile Consiliului Europei, al Parlamentului European şi al UNESCO.

Franţa este a doua putere economică europeană şi a cincea putere economică mondială. 

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Republica Franceză au fost stabilite la 11 martie 1992. Ambasadorul Franţei în R. Moldova este, din 2015, Pascal Vagogne, şi al Republicii Moldova în Republica Franceză, din 2015 – Lilian Moraru.

În perioada ianuarie-noiembrie 2016, volumul total al schimburilor comerciale cu Franţa a constituit 120,9 mil. USD (exportul – 38,3 mil. USD, iar importul – 82,6 mil. USD. După valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în această perioadă, Franţa se situează pe locul 11 între partenerii cu care RM întreţine relaţii comerciale: pe locul 13 în topul ţărilor în care RM efectuează exporturi şi pe locul 11 în topul ţărilor din care RM efectuează importuri.

Principalele întreprinderi cu capital francez care activează în RM sînt: ”Orange”, Fabrica de Ciment „Lafarge”, ”Kazayak Vin”, ”Fabbri-Inox”, „Lactalis”, Mobiasbanca Groupe Société Génerale.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17005486

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!