ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Australia vrea să poată supraveghea mesageriile criptate

10:50 | 14.07.2017 Categorie: Externe

Canberra, 14 iul. /MOLDPRES/. Australia speră să oblige grupuri precum Facebook sau WhatsApp să permită poliției să acceadă, în cadrul anchetelor asupra unor acțiuni criminale sau teroriste, la mesajele criptate ale suspecților, potrivit unui proiect de lege dezvăluit joi, informează vineri agenția de presă AFP, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

Dezbaterea este una intensă în toate țările lovite de atentate teroriste. Astfel, liderii UE au îndemnat la sfîrșitul lui iunie 'actorii' din domeniul internetului să-și asume responsabilitatea în lupta împotriva terorismului online, amenințînd să adopte o legislație europeană pentru a-i obliga la aceasta.

WhatsApp, deținut de Facebook, și Skype, care utilizează criptarea datelor pentru a le garanta utilizatorilor lor confidențialitatea schimburilor de informații, refuză să se plieze unor legi care impun în anumite țări operatorilor tradiționali în domeniul telecomunicațiilor (furnizori de acces la internet, operatori de telefonie mobilă și fixă) să furnizeze datele lor guvernelor care le cer.

Premierul australian Malcolm Turnbull a explicat că nu doar grupările teroriste, ci și traficanții de droguri și rețelele de pedofilie folosesc mesajele criptate.

'Trebuie să ne asigurăm că internetul nu este folosit de persoane cu rele intenții pentru a-și disimula activitățile criminale', a declarat vineri Turnbull, adăugînd că giganții internetului ar trebui 'să-și asume responsabilități'.

'Ei nu se pot spăla pe mîini și spune că nu au nimic de-a face cu toate astea. Sîntem o societate, o democrație ce funcționează conform statului de drept și legea trebuie să se aplice online ca peste tot', a subliniat Turnbull.

Un proiect de lege va fi prezentat parlamentului pînă la sfîrșitul anului.

Compania americană Apple este în conflict cu justiția americană, deoarece a refuzat să ajute poliția să ocolească măsurile de securitate pentru a avea acces la conținutul criptat al unui iPhone ce aparținea unuia dintre autorii atentatului din San Bernardino în California, comis în decembrie 2015 și soldat cu 14 morți.

Mai recent, în urma atentatului din martie de la parlamentul din Londra, ministrul de interne britanic Amber Rudd le-a cerut serviciilor de mesagerie criptată, cum este WhatsApp, să colaboreze cu autoritățile pentru a nu oferi o 'ascunzătoare teroriștilor'.

(Editor L. Alcază)

img17005487

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!