ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șomerii necalificați vor beneficia de instruiri la locul de muncă

15:52 | 14.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/. Șomerii necalificați, în special tinerii, vor beneficia de instruiri la locul de muncă conform necesităților pieței muncii, potrivit unui program pilot lansat astăzi de Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei, informează MOLDPRES.

Programul pilot se va desfășura cu suportul financiar și metodologic acordat de către Proiectul Organizației Internaționale a Muncii (OIM) „Promovarea ocupării tinerilor” și va fi implementat de către Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM). Grantul pentru instruire prevede 40 de mii de dolari SUA, bani ce vor fi cheltuiți pentru instruire, achitarea drumului, cazarea beneficiarilor și burse.

Ministrul Muncii Protecției Sociale și Familie, Stela Grigoraș, a menționat, în cadrul unei conferințe de presă, că beneficiarii programului vor fi persoanele cu vîrsta cuprinsă între 18-35 de ani, care nu dețin o calificare pe piața muncii și sînt în căutarea unui loc de muncă. 

La rîndul său, coordonatorul proiectului „Promovarea ocupării tinerilor” din cadrul OIM, Violeta Vrabie, a spus că „programul vine să susțină implementarea acțiunilor ce țin de ocuparea forței de muncă, prin generarea de oportunități de muncă decente pentru populația țării, inclusiv pentru tineri”.

Programul de formare profesională va fi realizat de către școală și angajator, conform standardelor ocupaționale, prevăzînd 10-15% teorie și 85-90% practică. În finalul procesului de instruire, persoana va primi un certificat de calificare și va fi angajat în unitatea economică în care a fost instruit.

Directorul ANOF, Raisa Dogaru, a menționat că în ultimii ani se atestă o creștere a numărului de locuri vacante pe anumite domenii, iar lipsa cadrelor calificate îngreunează procesul de angajare. „Vom analiza și identifica domeniile care înregistrează cele mai multe posturi vacante și vom instrui specialiști pe aceste sectoare”, a specificat Dogaru.

Conform datelor Biroului Național de Statistică în trimestrul I al anului 2017, rata șomajului a înregistrat valoarea de 6,3% sau 75,8 mii șomeri, în rîndul tinerilor (15-24 de ani) rata a constituit 12,7% sau 10,2 mii, iar în categoria de vîrstă 15-29 de ani - a fost de 11%.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17005499

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!